ВОЈНА време помеѓу Исус Христос и Луцифер во ПРАВДА БОЖЈИ

 

 

Diapositive1 

 

Во нашата материјалистички западниот свет, нашите современици се повеќе загрижени за тоа време ќе ги преземе следниот викенд дека враќањето на Исус Христос.

За жал, тоа е она што сите можеме да видиме во секојдневни разговори.

Тоа е каде што дојде со  »  христијанизирање  « на западниот свет.

 

Ние мора да разберат дека нашата генерација страда војна на невиден сила помеѓу доброто и злото, меѓу другите факти кои предизвикаа овој христијанизацијата на нашата западна цивилизација.

 

Исус Христос, верен на својот збор дадено на луѓето, постојат две илјади години борба во овој период од крајот на работното време за да се спаси најмногу луѓе од канџите на Луцифер се бориме да ја уништиме човекот « на Божјото создание « почнувајќи со уништат и да го уништи » христијанство « да предизвика одмазда на Бога, Кој го бркале Небото со сите паднати ангели кои станаа демони.

 

Се согласувам за атеист, ова може да се чини надвор од имагинацијата на мозокот веселиот и болни, но секој христијанин живеење во верата во Христа, тој сфаќа дека тоа е едноставно човечката историја, кој е  » исполнети пред нашите очи во овие тешки времиња за исполнување на пророштвата од Библијата апокалиптични крајот пати.

 

За жал за човештвото-христијанизација на западната цивилизација дава начин за исламизацијата на светот.

 

Тоа би било глупаво да веруваат дека исламот води кон Бога, бидејќи гледаме секој ден и да гледате сите ужаси, сите злосторства и сите масакрите извршени христијани од исламистите во име на исламот, Мухамед,  Куранот неговиот хадис .

 

Исламот е аберација, тоа е грозен и одвратен животно, што предизвика на крајот на чудовишта време, жеден за крв, фанатици и « исламистичка »  Тие се во вредност од хорор сто пати полошо од нацистите!

 

Она што е уште посериозна е дека « исламисти », велат однесуваат на писмото на Куранот и « хадис »  (лажниот пророк Мухамед), а со тоа и моќ, па дури и должност  да ги убијат сите оние кои го отфрлаат исламот.  » Евреите, христијаните, атеисти и другите … « 

 

Исламот е всушност отров, а всушност тоа е религија на Луцифер, тој го создал лажејќи ги уништи христијанството и ќе ја изгуби возење право во пеколот сите оние кои доаѓаат до него (муслимани).

 

Фактот го осудат на проширувањето на исламот е да се прифати без да крајот на христијанството и затоа ќе ја прифати да му се поклонуваат на Луцифер наместо Бога.

 

Но, тоа е само бидејќи сфативме дека сме живееле особено тешко време на Земјата, што можевме да разбереме (страстен христијаните во верата), кои тешки времиња биле конзистентни во сите погледи со библиските пророштва објавувањето на крајот на времето и се врати на Земјата на нашиот Господ Исус Христос, за неговите илјади години владеење, кој ќе нè оддели од судниот ден.

 

За да ги разгледаме и да се анализира минатото можеме да видиме дека библиските пророштва најавувајќи крајот на работното време и враќањето на Земјата на Исус Христос започна со создавањето на државата Израел 14 мај 1948 година.

 

Датумот на основањето на државата Израел е исто така многу веројатно датумот на крајот на проектот време, бидејќи сите пророштва (околу педесет, ги гледаат трите видеа на дното од статијата) и библиска апокалиптични најавувајќи враќање на Исус Христос почна во тоа време.

 

Создавањето на државата Израел во посебни услови или тоа што се случи е очигледно првиот знак на времето на крајот. « Ова е Божјата прошка на еврејскиот народ! « 

 

 

Ние сме, исто така, вклучени во овој поглед на минатото дека сите пророштва за крајот на времето се дојде со се повеќе и повеќе сила и зачестеноста од тој датум од 14 мај 1948 година.

 

На 14 мај 1948 година, денот на формирањето на државата Израел затоа е многу видливо докази (исполнувањето на пророштвото), денот е да се запамети за почетокот на периодот на доцниот време.

 

Види мојата статија:

2 0 1 5 години ВРАЌАЊЕ НА ИСУС ХРИСТОС!

 

Пророштвата на крајот на времето:

 

http://www.pasteurdaniel.com/index.php/fr/?option=com_content&view=article&id=1047&catid=118:jesus-christ&Itemid=82

 

 

Сега тоа е историски факт, бидејќи библиските пророштва најавувајќи крајот пати имаат навистина сите исполнети.

 

Оние кои немаат толку голем земјотрес, уништувањето на Рим и реконструкција на третиот храмот во Ерусалим се директно поврзани со времето на враќање на Исус Христос.

 

Потсетиме дека како што веќе видовме во претходната блог постови, периодот на крајот пати има максимален рок на траење.

 

Особено во Евангелието според Матеј ние се најдат на овој термин во глава 24 стихови 33 и 34

 

Линк:

Крајот на времето

 

3 3 Слично на тоа, кога ќе го видите сето тоа, знајте дека Синот Човечки е близу, пред вратата

 

34 Јас ви ја каже вистината, оваа генерација нема да поминат додека сите овие работи од се случува.

 

Затоа сметаме дека должината на крајот на времето е една генерација.

 

Исто така многу е важно да се нагласи дека не постои истек на време за крајот на времето.

 

Исус Христос е повеќе од само специфицирање формални стих « 35 »

 

35 Небото и земјата ќе поминат, но Моите зборови нема да поминат.

 

Значи, јасно е дека при доделувањето на простувањето на еврејскиот народ од Бога при истовремено започна на крајот на времето.

 

(Езекиел 36 / 24-28)

 

Јас ќе ве однесе од народите, ќе го соберат од сите земји и ќе се вратам на Вашата земја. Ќе излеам врз вас чиста вода, а вие ќе бидете чисти; Јас ќе ти се ослободиме од сите ваши нечистотија и од сите ваши идоли. Јас ви даде ново срце, а јас ќе се стави нов дух; Јас ќе го отстрани од телото на срцето од камен и да ви даде срце. Јас ќе ја ставам Дух во вас, и јас ќе предизвика да одиме во мојата статути, и ви ги Моите закони. Вие ќе живеат во земјата, која торентите на татковците ваши; вие ќе бидете Мој народ, и јас ќе бидам ваш Бог

 

И затоа од 14 мај 1948 година во просторот на една генерација Исус Христос ќе се врати на Земјата. Тоа е сигурност.

 

Проблемот за нас е тоа што не знаеме точно прецизна времетраењето на генерација споменати од страна на Исус Христос, кој сепак е библиски 70 години (средна возраст на човечкиот живот) и 120 години (максимум животот возраст животот на човекот).

 

Ние не знаеме дали Бог ќе чека комплетната крајот на оваа генерација за враќање на Земјата на само Неговиот Син Исус Христос.

 

Но ние знаеме дека Луцифер не знае точното време на крајот на времето и затоа точниот датум на враќање на Исус Христос на земјата. (Од тој датум само Бог знае)

 

Значи она што е мошне извесно, како и сите библиски пророштва најавувајќи последните времиња и враќање на Исус Христос веќе се реализира е тоа што 14 мај 1948 на песочен часовник на крајот на времето очигледно се врати Бог дава помилување на еврејскиот народ.

 

За аналитичка изгледаат пристрасно, но ние исто така гледаат на минатото како Христијанин кој живееме, бидејќи тој датум од 14 мај 1948 година во средината на  »  Војна Време  « , кој ќе се одржи помеѓу Исус Христос и Луцифер

 

За Исус Христос

64790722

 

Од 14 мај 1948 година, неговите верни слуги, « мисионери »,ризикувајќи ги своите животи evangelize и крсти во целиот свет, вклучувајќи и во најоддалечените и диви агол на земјината топка.

 

Тие ги информира сите популации на постигнувањата на библиските пророштва за крајот на времето и на претстојното враќање на Исус Христос.

 

Тоа е вистинска експлозија на евангелизам и крштевки одржа од 14 мај 1948 година.

 

Библијата стана најпопуларна книга на светот.

 

Есхатологијата стана страст која им овозможува на оние кои така се занесе да се разбере знаци и пророштвата за последното време, вклучувајќи постепено се дешифрира книгата на Откровението на Јован.

 

Зголемување на бројот на проповедници привлече внимание на човештвото за реализација на библиските пророштва и објави враќање на Исус Христос, за нашата генерација.

 

Свештеници, пастори, благочестиви христијани во верата отворено решавање на ова прашање отворено « , дури и табу во црквата »враќање на Исус Христос.

 

А реално синџирот на војници на Христос воскресе е создадена во светот да се шири добрата вест за завршување на пророштвата и затоа претстојното враќање на Исус Христос.

 

Блогови и видеа за враќање на Исус Христос, се бескрајни на Нет.

Види мојата статија:

 

За жал, и покрај добрата волја на војници на Христос, само еден милијарди луѓе на седум милијарди исповедање на христијаните и меѓу оние христијани, многумина кои се млака или ладна во верата.

 

За Луцифер

 

непослушен

 

Неговите верни и посветени службеници, тие се работи од 14 мај 1948 за да го уништи христијанството особено со дезинформации, атеизам, поробување, несигурност, сиромаштијата, војни и прогони, кои се направени од страна на нејзината армија « исламисти », но, исто така, од страна на неговиот елита на  « Илуминати »  кои ја водат земјата во сенка од силниот долар. (Види мојот предходен напистука )   

 

Постојат околу педесет години во земјите од Западен Кристијан, христијаните живееле во мир и слобода од немаштија.

 

Денес во западните земји Стравот, несигурноста и сиромаштијата се на дневниот многу христијански семејства.

 

Ние се уште може да се види и денес во страсната христијанската вера е повеќе од сенка во топла или ладна црква во верата.

 

Барате критички сатанска напади против христијанството, ќе видиме дека таа е нападнат од сите страни со сила и голем обем на Индже 29 Септември 2008 (датум на несреќата на Вол Стрит)

 

 

Нападнати од внатре

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

.

Ватикан е блиску и уништи многу цркви од целиот свет.

Вработувањето на свештеници стана смешно.

Гигант школки и confessionals постепено се отстранети од црквите.

Светилишта се урнат.

Христијански традиции и фестивали се откажани или заменет со пагански фестивали.

Библијата и крстот на Исус Христос беа отстранети од судот.

Таа стана забрането да го прослават Божиќ во јавните служби.

 

Дури и папата за противречностите со своите постапки.

Во своето обраќање тој отворено го осудува гонењето на христијаните од страна на Исток и дело, тој добива « големи пумпи »Ватикан « Во Свети Петар »  претставници на други религии, вклучувајќи ги муслиманите со кого тој го направи заеднички молитви.

Еден се прашува која ќе се овие молитви, како и другите религии не ја признаваат Исус Христос како единствен син на Бог и спасител на« човекот ».

 

Нападнати во странство.

 

Црквата гореше

 

 

Во земјите на Блискиот Исток, цркви се вандализирани, ограбени и запалени, христијаните се прогонувани, прогонети од своите домови, нивните куќи се изгорени, жени се силувани пред семејството пред сите се убиени од страна на исламистите кои плачат јасно и гласно на светот дека тие се однесуваат на Коранот буквално масакрот на христијаните.

Убиство девојка Алепо

 

 

Датумот на Септември 29, 2008 беше многу силен ден за знаците во Библијата.

 

Тоа е почетокот на Првата светска пропаст која светот (библиски оглас) нема да се опорави пред враќањето на Исус Христос.

 

На Њујоршката берза се распадна со индексот на -777,7.

Забелешка симболиката на сите овие седум и фактот дека 29 септември е, исто така, на денот на празникот на ангелите.

 

Секој може да види дека од тој датум од 29 септември 2008 година светската економија ќе се полошо и полошо.

 

Датумот од 29 септември 2008 година е сè повеќе и повеќе важно да се напомене дека од библиските пророштва најавувајќи враќање на Исус Христос, се засилуваат експоненцијално.

 

Ние мора да признаеме дека Луцифер е навистина многу силна и неговите апостоли успеваат да се носат многу насилни и многу ефикасни удари во христијанство, кога не е нападнат само од сите страни, но, исто така, се подели на неколку цркви велејќи најблиската како и секоја друга во Исус Христос.

 

Ние, исто така, истакна дека од март 2012 , напади на сатаната се посилни од било кога, гонењето на христијаните се широко распространети низ целиот свет. Несигурност и сиромаштија никогаш не биле толку многу жртви.

 

Христијански вредности се фрлени на олук, злото, себичност, егоцентричност, страста и индивидуализмот станаа вистински модерни вредности.

 

Во Исток, Африка и Северна на планетата тие се дека се согласи на една точка воени конфликти, но, исто така, меѓу ривалски исламистички групи:

 

Е дека ние мора да ги гони и да ги убијат христијани.

Масакрот

 

 

Во западните земји « се » христијански земји, пред  »  инвазија  »  од страна на исламските имиграција и демографијата, која почна постепено од 14 мај 1948 година со учество на нашите државни лидери, ние присуствува на експоненцијалниот раст на « исламизам »

 

Исламот и муслиманските својата религија станаа толку широко распространети во Европа и во западниот свет што навистина можеме да зборуваме за човековите инвазија, културен, верски, општествени и социјални.

 

Имајте на ум дека оваа миграција проток е од такви размери што некои христијани се затворени и не следи учењето на Исус Христос  » љубов, мир, сочувство, делење, почит и понизност. « 

 

Имајте на ум дека од 29 Септември 2008 овој исламската имиграција кој веќе беше многу важно на Запад се зголеми на брзината на  »  V «   , бидејќи милиони семејства бегајќи од сиромаштијата, насилство, гонење, војни и џихадисти.

 

Од март 2012 година, на егзодусот на населението се зголеми десеткратно и за жал многу од нив се во бегство се удави во Медитеранот (мажи, жени и деца).

 

Стотици илјади цели семејства на муслимани и христијани бегаат секоја недела овие жедните brutes се исламисти кои масакрот и гонат луѓето и за поголема слава на Луцифер!

 

Ние мора да се откаже од христијаните наметнати исламизација, бидејќи тоа е спротивно на нашата вера и на учењето на Исус Христос. « Јас Сум Патот, Вистината и Животот. Никој не доаѓа при Татко Ми, освен преку Мене »   

Водат ТУКА  Џон 14,6.

 

 

Ние мора, без оглед на нивната религија, да им помогне на овие несреќни жртви на исламистите.

 

Но, во нашата помош за хендикепираните лица и жртви на исламистички фанатици никогаш не смееме да заборавиме дека само Исус Христос е нашиот Спасител и Господ, како и на едниот и единствен, вистинска религија е христијанството.

 

Сите други религии се лажни религии чии следбеници се поклони Луцифер размислување се поклони на Бога. Освен за еврејскиот народ  поврзани со Бог не е да се покаже и исто така, добива неговиот помилување 14 мај 1948 година.

 

Осудувајќи исламизација и лажни религии не треба да не спречи, како христијани да им помогне на сите кои бараат нашата помош и почитување на избор на секоја од нив.

 

Бог ни дал сите слободна волја и затоа секој избира патот што тој сака да го следат.

 

Нашата христијанска должност е да се информираат и да се рашири зборот « Исус Христос доаѓа наскоро » , но особено не за да ја принуди другите да се приклучат!

 

Ние сме во 2015 година и можеме да видиме од страна гледајќи во минатото дека од 14 мај 1948 година и во светот навистина е драматично променета.

 

Секако, како христијани сфативме дека оваа промена се должи на исполнување на Библијата пророштвата за последното време и на претстојното враќање на Исус Христос.

 

И како Христови војници го прогласуваме за светот.

 

До 29 септември 2008 година, промените се во согласност и прогресивен.

 

Се разбира, ние би можеле да се напомене дека светот се менува, но тоа е карактеристика на цивилизацијата од промени. Понекогаш тоа оди во вистинската насока и понекогаш во ред.

 

Но, од 29 септември 2008 година, промени станаа брутални, моќен и пристигнуваат грчи во сите области: болест, катастрофи, метеорит паѓа, економија, наука (експлозијата на знаење), насилство, востанија и војни, губење на вредности .

 

Забелешка библиски факт исто така, планира за крајот на времето:

Diapositive2

Домашни миленици, добиток, риби и птици умираат од страна на милиони секоја година од 2008 година без некоја позната причина.

 

Тоа се факти од историјата, кои секој може да провери.

 

Ние исто така може да се потврди, како што се сега, исто така, историски факти, дека март 2012 година беше на почетокот на војната « џихад » ние сме сведоци на Блискиот Исток.

 

Оваа војна е продолжение на настаните од револтот на 2011 година во Сирија.

 

Можеме да видиме дека болести, несреќи, метеорит паѓа, економија, насилство, востанија и војни, губење на вредности, од март 2012 година, се прават стабилен и моќен хаос.

 

Слично на тоа гледаме секој ден нови научни достигнувања.

 

Овие апокалиптични настани стануваат се побројни на планетата.

 

Ве молиме имајте во предвид дека информациите во медиумите се« спорадични » на оваа тема!

 

Гонењето на христијаните никогаш не биле толку важно како и од март 2012 година овие бендови жедните дивјаци « исламисти », кои ги убиваат христијани во име на дела на книгата « Куран Хадисот + »и псевдо-Пророк « Мухамед »

 

Неодамна Недела 19 април, 2015, е напад врз две цркви, кој се чини дека со Божја волја, да се избегне во регионот на Париз.

 

Новинарска вест линк ТУКА   

 

 

Оваа лажна исламски пророк « Мухамед » толку важно да се на крајот на времето, живееле околу 600 година, но има уште уште во 2015 година во исламот речиси една милијарда следбеници.« Муслиманите «  и за среќа за христијаните дека не сите се (за сега) фанатички исламисти.

 

Да се ​​биде христијанин на крајот на време е тешко, дури и многу тешко за многу.

 

Ако Исус Христос е бавно да се врати на Земјата, не сум сигурен дека тој се уште е непоколеблива вера во неговата црква.

 

Ве повикувам мојата сакана браќа и сестри во Христа Исуса, за да го прочитате мојот напис.

 

Христијаните да се на крајот на времето!

 

Јасно е дека ние сме сведоци монтирани редовни власт од 14 мај 1948 година, најавувајќи библиските пророштва за крајот на времето и враќање на Исус Христос.

 

 

Дозволете ни да се разбере подобро:

 

 

14 Мај, 1948: датум на создавањето на израелската држава, а потенцијално и почеток на крајот на времето во поглед на достигнувањата на библиските пророштва најавувајќи враќање на Земјата на Исус Христос.

 

29 Септември 2008 година  : Несреќа на денот на Вол Стрит на 29 септември е, исто така, на денот на Денот на ангелите.

 

Ние гледаме на исполнувањето на пророштвото е монтиран висока моќност од.

 

Ние исто така, наведуваат дека оттогаш нападите против христијанството се од голема големина.

 

Март 2012: почеток на состојба на војна « Џихад »

 

Фанатички исламисти се води војна, без да им се заблагодарам против млака муслиман во верувањето и читање на Куранот и Хадисот.

 

Тие, исто така, спроведе особено долна војна против христијанско население, каде и да се во малцинство.

 

Гледаме вистински « геноцид » извршени од страна на исламистите против христијанско население, особено во Африка и на Блискиот Исток.

 

На друго место на планетата тие се напади кои се дизајнирани да се создаде клима на страв, па дури и теророт на христијанско население.

 

Ако се анализира во контекст на Библијата овие три датуми и пророштва достигнувања

 

Сметаме дека на 14 мај 1948 година  е почеток на крајот на времето.

 

На 29 септември 2008   е почеток на страдањата « дека библиската рок е седум години »

 

Исто така, знаеме дека овие седум години се подели на два дела од три и пол, а вториот дел е полоша од првата.

Даниел 9 стих 27

http://bible.catholique.org/livre-de-daniel/4864-chapitre-9

Тој ќе склучи фирма завет со многумина за една недела; и во средината на неделава ќе стори жртвата и придонес, а крилата на мерзости ќе дојдат еден катастрофални, а тоа до уништување и она што е решена на ширењето уништени.

 

Сметаме дека три и пол одделат и 29 септември 2008 година од март 2012 година и тоа треба да се напомене дека три и пол март 2012 нè доведува до септември 2015 година.

 

Кога е војна « Џихад » започна март 2012 одговара на конфликтот кон крајот на времето, предводена од страна на « катастрофални »   на « Е. I. «  (исламската држава), исто така познат како « DAECH ‘  ‘на 42-месечен голема болка «  да биде усвоен од страна на Исус Христос при неговото враќање.

 

Март 2012 година   е почеток на голема болка 42 месеци. 

 

Така да се каже дека без враќање на Исус Христос е за 2015 година оваа година, сепак е јасно дека постои многу голема веројатност дека ова враќање во славата на нашиот Господ Исус Христос да биде во многу блиску време.

 

Како христијани, ние може да се разбере степенот на времето војна како книга Исус Христос и Луцифер.

 

Исус Христос се бори за да се спаси поголемиот дел од нашите браќа и сестри,

Да го донесе преку крштевањето и покајание максимална души

За да се заштитат од маки на крајот на времето сите оние кои се избрани како спасител.

Да се ​​заштити од напади од страна на силите на Луцифер.

 

Луцифер има за цел да се стави сомнеж во умовите на христијаните, да се обучат во сиромаштија, беда, омразата и војната за подобро да ги доведе до модерно ропство.

 

Работата на Луцифер елити 

Ние мојот возљубен браќа и сестри во Христа ние сме војници на Христос воскресна и мора да ги гласно добрата вест за претстојното враќање во славата на нашиот Господ Исус Христос.

 

Имајте на ум дека Бог исто така мора да интервенира во времето на крајот на нашата исполнување на казнување и Ден на Неговиот гнев.

 

Се очекува казната и гневот Божји ден за последните денови на крајот на времето, непосредно пред враќањето на Исус Христос.

 

И повторно од страна на аналитички поглед на минатото, верувам, без да бидат во можност да се каже, но тоа е толку реално нешто што јас не ги разбирам што не мислеше пред да, јас се објасни:

 

Да се ​​потсетиме дека навистина еврејскиот народ живеел вистински тешко искушение од две илјади години казна за сите гревови. И 14 мај 1948 година, Бог помилува.

 

Но, ова не е иста за сите не-Евреите!

 

Ние сите (не-Евреин) се одговорни на Бога за сите гревови.

 

Вистински христијани ќе се спасиме од љубовта на Исус Христос.

 

Но, ќе биде спасен само оние кои се каат за своите гревови, кои доаѓаат во Христа со крштевањето, побарувачката за помилување, а потоа одиме смирено во живот од страна на покајаниот грешник.

 

Сите други мора да се соочи со нападите на следбениците на сатаната надминување повеќе судења декрет од Бога.

 

Може да се забележи дека од 14 мај 1948 година земјите најмногу изложени на напади од страна на следбениците на сатаната, и жртвите на големи несреќи се земјите каде што христијанството е малцинство.

 

Слично на тоа е во овие земји да христијански малцинства дека од 29 септември 2008 луѓе страдаат најмногу од природни непогоди и прогон.

 

И, конечно, од март 2012 година е сè уште во истите земји на христијанските малцинства, што се природни катастрофи се најсилните и ние се напомене дека исламисти ги масакрирани а масакрирање на премин христијански малцинства.

 

Затоа сметаме дека казната од Бога се видливо се шири во времето на крајот со пораст еднаква на големината на војната меѓу Христос и Луцифер.

 

Исус Христос, затоа заштеда од страна на неговата љубов, Божја казна, сите суштества кои доаѓаат во Него преку крштавањето и покајание и да се стави под своја заштита преку молитва и смирение.

 

Луцифер бараат одмазда од страна на страдање и уништување на максимална суштества и особено христијаните.

 

Бог степен со примена на овие времиња на крајот од своето време казна и гнев кон оние кои не се стави под заштита на љубовта и мирот на Исус Христос.

 

Бог во овие времиња на крајот на времето, со грантови против прошка за сите негови гревови, за сите кои себе си се стави под заштита на љубовта и мирот на Исус Христос.

 

Молитва, вера, смирение и покајание ќе им помогне на мојата сакана браќа и сестри во овие многу тешки моменти пред враќањето на нашиот Господ Исус Христос, кој вети дека постојат две илјади години за да дојде да нè спаси крајот на времето.

 

Очигледно ние сме таму, и неговото враќање е неминовна.

 

Да се ​​покаеме!

 

 

Во очекување на враќањето на нашиот Господ ние се уште треба да се соочи со некои многу тешки денови и денови.

 

Тешкотиите се уште ќе биде засилена и тие се уште повеќе се засили како болката на породување додека Господ Исус Христос на Елеонската Гора. Јован 16,21

18 Земјотреси во Непал во 3 дена 

http://www.emsc-csem.org/#2w

 

 

Балтимор, економската криза: црнците напаѓа белец

http://echelledejacob.blogspot.fr/2015/04/baltimore-crise-economique-les-noirs.html

 

Мир, љубов и радост во срцата и домови во пресрет на враќањето на нашиот Господ Исус Христос, за неговите илјади години владеење, кој ќе нè оддели од судниот ден.

 

Ве молиме мили мои браќа и сестри во Христа сакаат да комуницираат и со сите твои контакти овој линк за директен пристап до сите мои статии:

 

http://wordpress.com/read/blog/id/10443259/

 

Времето е кратко, а ние мора да работат за да се шири Евангелието , « Исус Христос е наскоро » 

 

Јас може да биде во ред и тоа не би било прв пат, но мислам дека враќањето на Исус Христос е добро за оваа година, 2015 година.

 

Ве повикувам да го прочитате или препрочитување мојот напис:

 

Враќање на Исус Христос, на 14 мај или на 15 Септември 2015 година! На празникот труби

 

Јас, исто така, те покани да се види овие три видеа на пророштвата за последното време на д-р Питер Гилберт « Escathologue ».

 

 

Тој смета дека страдањата се уште не се дојде.

 

Се согласувам дека ние сме веќе на крајот на страдањата само пред враќање на Исус Христос, но јас не сум пророк и би можел да биде во ред, но ние мора да биде секогаш сме подготвени да се сретнат со Господа во секој момент.

Број 1

 

Број 2

 

Број 3

 

Јас, исто така вас, мили мои браќа и сестри под покануваме да прочитате Евангелието на Марко

Виктор

Евангелието на Марко

 

http://www.info-bible.org/lsg/41.Marc.html

 

Марко 1

1.1

Со почеток од Евангелието на Исус Христос, Синот Божји.

1.2

Според она што е напишано во пророкот Исаија: Еве го испратам мојот гласник пред тебе, за што изготвува Твојот пат;

1.3

Гласот на оној, кој вика во пустината: Подгответе го патот на Господа, израмнете патеките Негови.

1.4

Јован се крсти во пустината, проповедајќи покајно крштавање за проштавање на гревовите.

1.5

Сите земјата на Јудеја и сите жители на Ерусалим излегуваа кон него;и ги исповедуваа своите гревови, тие ги крштаваше во реката Јордан.

1.6

Јован беше облечен во облека од камилски влакна и кожен појас околу половината. Тој јадеше скакулци и див мед.

1.7

Тој проповедаше, велејќи: Има иде по мене, посилен од мене, и јас не сум достоен да се наведнам за мене, джапанки на чија сандали.

1.8

Јас ве крсти со вода; Тој ќе ве крсти со Светиот Дух.

1.9

Во тоа време дојде Исус од Назарет Галилејски и се крсти од Јован во Јордан.

1.10

Од времето кога тој излезе од водата, виде небото отворено и Светиот Дух слегува на него како гулаб.

1.11

И се чу глас од небото, велејќи: Ти си Мојот возљубен Син, Кој е по Мојата волја.

1.12

Веднаш Духот возеше Исуса во пустината,

1.13

каде што помина четириесет дни, искушуван од сатаната. Тој беше со ѕверови и ангелите им служеше на него.

1,14

Откако Јован беше уапсен, Исус дојде во Галилеја, проповедајќи го Божјото Евангелие.

1,15

И рече: Времето се исполни и царството Божјо е во близина. Покајте се и верувајте во добра вест.

1,16

Како што пренесува по Галилејското Море, ги виде Симона и Андреја, братот на Симон фрлаат мрежа во морето; бидејќи беа рибари.

1,17

Исус рече на нив, по мене, и Јас ќе ве направам ловци на луѓе.

1,18

Тие веднаш ги оставија мрежите и тргнаа по Него.

1.19

Ја помина малку подалеку, тој го виде Жак, син на Заведеев и брат му Јован, кој, исто така, беа во коработ крпат мрежите.

1,20

Веднаш ги повика; и тие го оставија својот татко Заведеј, во брод со наемниците и тргнаа по Него.

1,21

Тие влегоа во Капернаум. И во сабота, Исус прв пат влезе во синагогата и поучуваше.

1,22

Тие се восхитуваа на неговата доктрина: за тој ги поучуваше како еден кој има власт, а не како книжниците.

1,23

И таму беше во нивната синагога човек со нечист дух, и извика:

1,24

Она што тој беше меѓу нас и вас, Исус од Назарет? Ти дојде да ни ги уништи. Јас знам кој си, Светиот Еден од Бога.

1,25

Исус го прекори, велејќи: Држете Твојот мир, и излезе од него.

1,26

И нечистиот дух излезе од него, вртејќи насилно и со силен вик.

1,27

Сите тие беа воодушевени, така што тие се во прашање меѓу себе, велејќи: Што е ова? А нови наставни! Тој заповеда и на нечистите духови и тие Му се покоруваат!

1,28

И неговата слава се прошири на сите околината на Галилеја.

1,29

Оставањето на синагогата, тие отидоа со Жак и Џон во куќата на Симона и Андреја.

1,30

Маќеа на Симона лежеше болен од треска; и веднаш му рекоа за неа.

1.31

Ја дојде во близина, ја подигна, земајќи ја нејзината рака, и треската ја остави. И таа им служеше.

1,32

Таа вечер, по зајдисонце, доведоа при Него сите болни или опседнати од демони.

1,33

И целиот град се собра пред вратата.

1,34

Тој исцели мнозина кои имале разни болести; презрен и отфрлен од многу демони, и не му дозволи на демоните да зборуваат, зашто Го знаеја.

1,35

Кон утро додека сè уште беше темно, тој стана и отиде до едно пусто место, каде што тој се молеше.

1,36

Симон и оние, кои беа со него почнаа да се погледне за него;

1.37

и кога ќе го најде, тие му рекоа: Сите те бараат.

1,38

Тој им одговори:, Да одиме во следната градови, дека Јас, исто така проповеда; бидејќи тоа е зошто јас излезе.

1,39

И тој го проповедаше во нивните синагоги по цела Галилеја, и истерува демони.

1,40

Лепрозен дојдоа при Него; и, клекнат надолу, рече тој умолително: Ако сакаш, можеш да ме очистиш.

1,41

Исус, се пресели со сочувство, ја испружи раката, го допре него, и рече: Ќе; биде чист.

1,42

Веднаш лепрата го напушти и тој бил исчистен.

1,43

Исус му го испратил на самото место, со конкретни препораки,

1,44

и му рече: Види ти кажам никој не; Туку оди, покажи им се на свештеникот и принеси за вашиот чистење што заповедал Мојсеј, за сведоштво при нив.

1,45

Но, овој човек кој нема, почна да го објавува многу, и да го открие, така што Исус можеше да не поотворено да влезе во градот. Но, беше без во пустината места, и тие дојдоа при него од сите страни.

Марко 2,

2.1

Некои дена подоцна, тој влезе во Капернаум. Дознавме дека тој бил дома,

2.2

и тој се собраа голем број на луѓе кои на просторот пред вратата не може да ги содржи. Тој зборуваше на зборот.

2.3

Луѓето почнаа да го, со еден фатен врши од страна на четворица мажи.

2.4

Како што не можеше да дојде, затоа што на публиката, тие открија покривот на куќата каде што беше, и тие нека одредување на креветот каде отворање на лежеше фатениот.

2.5

Исус ја виде верата нивна, му рече на фатениот: Дете, вашите гревови се простени.

2.6

Имаше некои од книжниците, кои беа седнати, а кои се нарекувале себеси во себе:

2.7

Како причинува овој човек што се зборува хули? Тој богохулење. Кој може да простува гревови, но Бог?

2.8

Веднаш Исус знаеше во неговиот дух, дека тие така образложени во себе, им рече: Зошто имате овие работи во вашите срца?

2.9

Што е полесно да се каже на фатениот: « Твојот се простуваат гревовите, ‘или да кажам, стани, дигни креветот својата, и одиме?

2.10

Но за да знаете дека Синот Човечки има власт на земјата да простува гревови:

2.11

Јас го заповедам, му рече на фатениот: Стани, земи својата постелката своја и оди кон својата куќа.

2.12

И во моментот, тој стана, Го зеде својот кревет, и излезе пред сите нив, толку пати дека тие сите беа воодушевени, и славеа Бога, велејќи: Ние никогаш не сум видел нешто слично на ова .

2.13

Исус излезе повторно покрај морето. На целата толпа дојде до него, и тој ги поучуваше.

2.14

Патем, тој го виде Леви, син на Alpheus, седи во даночната управа.Тој му рече: Следете ме. Леви стана и тргна по Него.

2.15

Како Исус седна на трпезата во куќата на Леви, многу бирници и грешници, исто така, седна со Исус и Неговите ученици; за ги имаше многу, и тие тргнаа по Него.

2.16

Книжниците и фарисеите Го видоа да јаде со бирници и грешници, рече на Своите ученици, зошто тој се пие и јаде со бирниците и грешниците?

2.17

Кога Исус го чу тоа, тој рече: Тоа не е оние кои се здрави кои имаат потреба од лекар, а болните. Не дојдов да ги повикам праведниците, туку грешниците.

2.18

Јовановите ученици и фарисеите се пости. Тие дојдоа при Него, велејќи: Зошто учениците на Јован и на фарисеите брзо, но Твоите ученици не постат?

2.19

Исус им одговори: Дали децата на bridechamber брзо, додека младоженецот е со нив? Се додека тие имаат младоженецот со нив, тие не можат брзо.

2.20

Деновите ќе дојде кога младоженецот ќе биде одземен, а потоа тие ќе постат во тој ден.

2.21

Никој не шијат парче ново платно на стара облека; на друго место на новиот фил-up зема од старите, и полошо кирија.

2.22

И никој не става ново вино во стари мевови; во спротивно вино ќе се распрснувале и кожи, и виното и кожи се изгуби; но мора да се стави ново вино во нови шишиња.

2.23

Тоа се случи во сабота, дека тој помина низ полињата на пченица.Своите ученици на патот, почна да се извади уши.

2,24

Фарисеите Му рекоа: Еве, зошто го прават она што не е дозволено во саботен ден?

2,25

Исус им одговори: Дали сте никогаш не го прочитате она што Давид кога беше во потреба и огладне тој и оние кои беа со него;

2,26

како тој влегол во куќата на Бога во времето на првосвештеникот Авијатар, и јадеше леб шоу, што е дозволено на свештениците да јадат, и даде и на оние што беа со него?

2,27

Тој им рече: Саботата е воспоставена заради човекот, а не човекот заради саботата,

2,28

така и Синот Човечки е Господар и на саботата.

Марко 3

3.1

И тој влезе повторно во синагогата. И имаше еден човек кој имаше исушена рака.

3.2

Тие го гледаа, да се види дали ќе се лекува во сабота, а тоа да Го обвинат.

3.3

А Исус му рече на човекот кој имаше исушена рака: Воскресни, во средината.

3.4

Тогаш тој им рече: Дали е законски во сабота да прават добро или да се направи штета, да се спаси живот или да го убие? Но, тие молчеа.

3.5

Значи, бараат околу на нив со лутина, се растажил за цврстината на нивните срца, му рече на човекот: Простри својата рака. Тој ја раширивме, а раката му била вратена.

3.6

Фарисеите излегоа и веднаш се советува со Herodians за тоа како да го уништат.

3.7

Исус се повлече до морето со Своите ученици. А големо множество тргнаа по Него од Галилеја;

3.8

и Јудеја и Ерусалим, и од Idumaea, и од онаа страна на Јордан, и околу Тир и Сидон, големо множество, слухот она што го правеше тоа, дојде до него.

3.9

Тој им наредил на своите ученици да се држи секогаш на располагање на мал брод, со цел да не се притиснати од толпата.

3.10

Бидејќи тој беше исцелен многу луѓе, сите кои имаа болести притисок врз него да се допре него.

3.11

Нечистите духови, кога Го виде, падна пред Него, и извика: Вие сте на Синот Божји.

3.12

Но, тој остро ги предупреди да не да го натера да познати.

3.13

Тој отиде на планина; Тој ги повика сите оние што го сакаше, и дојдоа до него.

3.14

Тој назначени дванаесет, да биде со него,

3,15

и да ги испратите на проповеда со моќ да изгонуваат демони.

3.16

Еве го утврдува дванаесет: Симон, кого го нарече Петар;

3.17

Жак, Зеведеев и Јован, братот на Жак, на кого му го даде името Boanerges, што значи син на громот;

3.18

Андре; Филип; Вартоломеј; Метју; Томас; Жак, син на Alpheus; Тадеј;Симон Зилот;

3,19

и Јуда Искариотски, кој, исто така, го предаде.

3.20

Тие влегоа во куќата, и мноштво доаѓа заедно, повторно, така што тие не би можеле да јадат леб.

3,21

Родителите на Исус чу што се случува, дојде да го искористи; за што рече, тој е покрај себе.

3.22

И книжниците, кои дојдоа од Ерусалим, изјави, тој се има Велзевул;тоа е од кнезот на демоните кои тој вози демони.

3.23

Исус ги повика и рече да во параболи: Како може сатаната изгонува сатана?

3,24

Ако едно царство се раздели против себеси, тоа царство не може да издржи;

3,25

Ако Објектот е поделен сам против себе, тој дом не може да издржи.

3,26

Ако сатаната се зголеми против самиот себе, тој е поделен, тој не може да издржи, но сето тоа е над него.

3.27

Никој не може да влезе во куќата на силен човек и грабеж на своите стоки, освен тој за прв пат се врзе силниот човек; тогаш тој ќе ограби неговата куќа.

3,28

Јас ви ја каже вистината, сите гревови ќе бидат простени син на мажите, и што и богохулства ги кажуваат;

3.29

но никогаш кој похули на Светиот Дух има прошка, но е виновен за вечен грев.

3,30

Тој рече дека ова затоа што рече, тој е нечист дух.

3,31

Дојде тогаш неговата мајка и неговиот брат дојде, и стои надвор, тие испратија и го повика.

3,32

А толпата седеше околу него, и рече: Еве, мајка ти и твоите браќа се надвор во потрага за вас.

3.33

А тој рече: Која е Мојата мајка и кои се Моите браќа?

3.34

Потоа тој ги гледа тие седат околу него, Еве, вели тој, мајка ми и брат ми.

3,35

Зашто, кој ја исполнува волјата Божја, тој е брат ми, сестра ми и мајка.

Означи 4

4.1

Тој почна повторно да ги учат покрај морето. Голем толпата се собраа околу него, тој отиде и седна во кораб во морето. Целата Неуспешната земјата.

4.2

Тој ги научи многу работи во параболи, и им рече во своето учење:

4.3

Слушајте. А Излезе сејач да сее.

4.4

Кога сееше, некои зрна паднаа покрај патот, и птици дојдоа и го исколваа.

4.5

Некои падна на карпест терен, каде што немаше многу земја; веднаш се појавува поради тоа што немаше длабочината на земјата;

4.6

но кога сонцето се зголеми, тие беа изгорени и исушија корени.

4.7

И некои падна меѓу трње, и трњето израсна и се изгуби и тоа доведе нема плод.

4.8

И други паднаа на добра земја и дадоа плод расте и расте и дава триесет, шеесет, и стократно.

4.9

Тогаш тој рече: Кој има уши да слуша.

4.10

Кога тој беше сам, оние околу него со дванаесет побара од него за параболи.

4.11

Тој им рече: За да ви е дадена тајната на Божјото царство; но за оние кои се надвор сè е во параболи;

4.12

Тоа се види што може да се види и не гледаат и слушајќи да слушаат и не се разбере, за да не треба да се конвертира и нивните гревови треба да им се едноставни.

4.13

Тој им рече: Не ви е јасно ова парабола? Како ќе се разбере сите параболи?

4.14

Сејачот сее словото.

4.15

Некои од нив се по должината на патот, каде што зборот се сее; кога ќе чујат, веднаш доаѓа сатаната и го намалува збор кој беше посеано во нив.

4.16

Други, слично на тоа, се сее на камениот земјата; кога ќе го слушнете зборот, тие веднаш ја прими со радост;

4.17

но тие немаат корен во себе, но се издржи и, секогаш кога има проблеми или за прогон, бидејќи доаѓа од зборот, тие веднаш се навредени.

4.18

Други, пак, се сее меѓу трње; тие се оние кои го слушаат зборот,

4.19

но грижите на возраста, и измамата на богатството, и желбите на другите работи, го задушуваат словото, што го прави залудни.

4.20

Другите се сее на добра основа; тие се оние кои го слушаат словото и го прифати и да вроди со плод, триесет, шеесет, и стократно.

4.21

Тој им рече: Доведете го прави една светилка и го стави под шиника или под креветот? Не го стави на стенд?

4.22

За нема ништо опфатени, што не ќе се открие, ниту нешто е тајна дека нема да биде откриена.

4.23

Ако некој има уши да слуша, нека чуе.

4.24

Тој им рече: Внимателно она што го слушам. Со оваа мерка ќе ги измерите ќе се служи, и ќе ви се даде.

4,25

За да секој кој; но од него дека Он нема да бидат одземени дури и дека тој има.

4.26

Тој рече: Така е царството Божјо како кога човек треба да фрли семе во земја;

4.27

дали тој спие или се види, и дење и ноќе, ‘рти семето и расте, тој не знае како.

4.28

Земјата произведува за себе, првата ножот, а потоа на уво, а потоа целосно гранулирана во увото;

4,29

и, кога плодот е зрело, тој го става срп, бидејќи жетвата дојде.

4.30

А тој рече: Што да се спореди царството Божјо, или она што парабола ќе ние?

4,31

Тоа е како синапово жито, кои, кога се сее во земјата, е најмало од сите семиња на земјата;

4,32

Сепак, кога се посее расте и станува поголемо од сите растенија, и го става напред големи гранки, така што птиците небески може да поднесе под неговата сенка.

4,33

И со многу параболи вака зборуваше на зборот, бидејќи тие беа во можност да ја слушнат.

4,34

Тој не зборува за нив, без парабола; но приватно тој објасни што на своите ученици.

4,35

Истиот ден, во вечерните часови, Исус рече: Ајде да одиме на другата страна.

4,36

По разрешување на толпата, тие го однеле во коработ каде што беше;имаше и други бродови со него.

4,37

И настана голема бура, а брановите победи во коработ, така што тоа е сега полна.

4.38

И тој спиел во својот строг на перница. Тие го разбуди и му рече:, Господаре, carest ли дека ние се изгуби?

4,39

Тој стана, им заповеда на ветровите и рече на морето, мир! затвори!И ветрот стивна и настана голем смиреност.

4,40

Тој им рече: Зошто сте толку плашливи? Како немате вера?

4.41

И тие беа болно плаши, и тие рекоа еден на друг, на кој начин на човекот е ова, дека дури и ги почитуваат ветрот и морето?

Означи 5

5.1

Стигнаа до другата страна на морето, во земјата на Gadarenes.

5.2

И кога тој беше надвор од коработ, по Него сретна еден човек од гробовите, и има нечист дух.

5.3

Кој мораше всели меѓу гробовите, и никој не можеше да го врзе дури и со синџир.

5.4

За често имал окови и синџири биле врзани, но тој скрши оковите и скршени оковите, и никој немаше сила да го скроти.

5.5

Таа секогаш беше ден и ноќ во гробовите и на планините, да плаче и да се сечење со камења.

5.6

Кога виде Исуса оддалеку, тој трчаше и се поклони,

5.7

и извика со силен глас: Што направи тој за мене и за тебе, Исусе, Сине на Севишниот Бог? Ве преколнувам во името на Бога, не ме измачува.

5.8

На тој му рече: Излезете од човек, нечист дух!

5.9

И го праша: Како ти е името? Моето име е легија, тој одговори, бидејќи ние сме многу.

5.10

И го молеше да не ги испрати надвор од земјата.

5.11

Имаше, на планините големо стадо свињи хранење.

5.12

И ѓаволи му се молеше, велејќи: Испратете ни во свињите, за да влезат во нив.

5,13

Тој им беше дозволено. И на нечистите духови излегоа и влегоа во свињите, и стадото се стрча насилно утврдување на стрмните место во морето: имало околу две илјади, и се изгуби во морето.

5.14

Оние кои ги хранат избегале, и тоа што е кажано во градот и во селата. Луѓето излегоа да видат што се случило.

5,15

Тие дојдоа до Исуса и видоа demoniac, кои имале на Легијата, седење, облечен и смислен; и тие се плашат.

5.16

Оние кои го видел што се случило им кажал што се случило со demoniac и на свинскиот грип.

5,17

Потоа тие почнаа да се моли Исуса, за да ја напуштат нивната територија.

5.18

Како што тој се искачи во коработ, кој беше демон-опседнат побара дозвола да остане со него.

5.19

Исус не му дозволи, но му рече: Оди до вашиот дом, да, и да им каже колку Господ го направи и како тој имал милост за вас.

5.20

Тој отиде и почна да се прогласи во Декапол она што Исус го направи за него. И сите се зачудија.

5.21

Исус во брод се врати на другата страна, голем толпата се собраа околу него. Тој беше покрај морето.

5,22

Потоа дојде еден од началниците на синагогата име Jairus, кои, имајќи увид, падна пред неговите нозе,

5,23

и му даде оваа вест на барање: мала ќерка е на крајот, дојде, тој се изложува своите раце, па таа може да се излечи и да живеат.

5,24

Исус отиде со него. Голема толпа луѓе се следи и го стегна.

5,25

Сега имаше една жена, која имаше крвотечение дванаесет години.

5,26

Дека била многу работи на многу лекари, и имаше поминато сите имала, а таа ништо надгради, туку се зголеми полошо беше.

5.27

Ја слушнав на Исус, дојде во толпата зад себе, и го допре својата облека.

5.28

За таа рече: Ако јас само го допре неговата облека, јас ќе бидам целина.

5.29

Во тој момент загуба на крв се прекине и да се почувствува во телото дека е исцелена од својата болка.

5,30

Исус веднаш се знае во себе дека доблеста отишле надвор од него; и, вртејќи се кон толпата, рече тој, Кој се допре мојата облека?

5.31

Неговите ученици Му рече: Гледаш мноштво те туркаат, и зборуваш ти, Кој ме допре?

5,32

И тој погледна наоколу за да ја видите кои го сториле тоа.

5,33

Но жената плашејќи се и трепет, знаејќи што се случило со неа, дојде и падна пред Неговите нозе и Му ја раскажав целата вистина.

5,34

Но Исус и рече:, ќерка, твојата вера ти е спасен; оди си со мир, и да биде целата територија на твојата чума.

5,35

Додека уште говореше, дојде од началникот на синагогата, која рече, ќерка ти е мртов; зошто Магистер понатаму?

5.36

Но Исус, без оглед на овие зборови, им рече на началникот на синагогата: Не плаши се, само верувам.

5,37

И тој да дозволи никој да го придружува, освен Петар, Жак и брат Свети Јован Жак.

5.38

Тие пристигнаа во куќата на началникот на синагогата и виде метеж, а луѓето плач и ридание.

5,39

Тој отиде и им рече:, Зошто вие да го направите ова одложување, и зошто плачеш? Детето не е мртов, но спие.

5.40

И тие се смееше на него. Потоа, откако ги стави сите надвор, ги зеде со него таткото и мајката на детето, како и оние кои го придружуваа и отиде во случаите каде што детето беше.

5,41

Тој ја зграпчи за рака и рече: Talitha koumi, што значи мало девојче, да се нагоре, велам.

5.42

Веднаш девојката стана и почна да оди; за таа имаше дванаесет години. И тие беа во голема мера се зачуди.

5,43

И тој ги обвини straitly дека никој не треба да го знаат; и им рече да им даде простор на девојката.

Марк 6

6.1

Исус остави таму и отиде во својата татковина. Неговите ученици тргнаа по Него.

6.2

Кога саботата дојде, тој почна да учат во синагогата. Многу луѓе кои го слушнале биле изненадени, велејќи: Како овој човек дојдоа овие работи? Што е мудрост која беше дадена на него, и како такви силни дела се извршени од рацете?

6.3

Зарем ова не е столар, синот на Марија, брат на Жак, Јосиф, Симон и Јуда? И сестри, тие не се тука со нас? И тоа е за нив навреден.

6.4

Но Исус им рече: Пророк не е без чест, освен во својот роден град, меѓу своите роднини и во својот дом.

6.5

Тој не можеше да стори било чуда таму, освен дека тој положи рацете на неколку болни луѓе и ги исцели.

6.6

И тој се восхитуваа поради неверието. Исус отиде околу селата настава.

6.7

Потоа тој ги повика дванаесетте, и почна да ги испрати по двајца, давајќи им власт над нечистите духови.

6.8

Тој им наложиле да ги преземе ништо за патување, освен на персоналот; за да нема леб, нема торба, нема пари во нивните појаси;

6.9

да се носат сандали, а не се стави на две ризи.

6.10

Тогаш тој им рече, во која било куќа ќе влезете, останете таму, додека не заминат од таму.

6.11

И, ако има некаде луѓе кои не ги примате и да те слуша, извадете се од таму, истресете го правот од нозете за сведоштво при нив.

6.12

И отидоа и тие пророкуваше за покајание.

6.13

Тие исфрлен многу демони, и помаза со масло и многумина кои биле болни и да се исцели.

6.14

Цар Ирод слушнале за Исус, чие име стана познат, и тој рече: Јован Крстител воскресна од мртвите, а тоа е зошто тоа е преку него се прашува.

6.15

Други, пак, рече, тоа е Илија. А други, пак, тој е пророк како еден од пророците.

6.16

Но, кога Ирод чу тоа, рече, Јован, кого јас го убив, тоа е оној кој е во пораст.

6.17

За Ирод самиот уапсен Јован, и го врза во затворот на сметка на Иродијада, жената на својот брат Филип, бидејќи ја оженил,

6.18

Јован му рече: Не е дозволено тебе да имаат жената на брат ти.

6.19

Иродијада си спротивставија него, и посака да го убие.

6.20

Но, таа не можеше; За Ирод стравува Џон, знаејќи дека од него да биде праведен и свет човек; тој заштитени, а по него на слухот, тој направи многу нешта и го слушнале задоволство.

6.21

А кога се пригоден ден, Ирод на својот роденден, направи вечера на големците, висок капетани, и шефот на имотите на Галилеја.

6,22

Ќерката на Иродијада дојде во собата; таа танцуваше, и угоди на Ирод и неговите гости. На царот му рече на момата: Прашај ме што ти е волја, и јас ќе ти даде.

6,23

И тој се заколна Што и да побараш од мене, јас ќе ви даде, дури и половина од моето царство.

6.24

Се надвор, таа вели дека нејзината мајка, Што да побарам? А таа рече: Шефот на Јован Крстител.

6,25

Таа веднаш со побрзаа кај царот и му рече ова барање: Сакам да ми даде одеднаш на послужавник на главата на Свети Јован Крстител.

6,26

Царот му е жал; но поради неговата заклетва и гостите, тој не би ја одбие.

6,27

Тој испрати на самото место чувар, и заповеда да се донесе на главата на Свети Јован Крстител.

6.28

На стража отиде и го убија во затвор, и донесе главата на послужавник. Тој ја даде на девојката, а девојката ја даде на мајка си.

6.29

И неговите ученици чуја тоа, дојде и го зеде неговото тело и го положи во гробот.

6,30

Апостолите се собраа на Исуса, и му кажа сите тие го направиле и сите тие се предава.

6.31

Исус им рече: Ајде, освен во пустина место, и да се одморите малку.Бидејќи имаше многу доаѓаат и си одат, и тие дури и не имаат време да се јаде.

6.32

И отидоа во еден брод, да си отиде на едно пусто место.

6.33

Многу луѓе ќе ги виде и ги признава, и сите градови на нога и го имаше пред нив во местото каде што тие се случува.

6.34

Кога тој отиде на брегот, тој го виде големо множество, и се пресели со сочувство за нив, бидејќи тие беа како овци без пастир; и тој почна да ги научи многу работи.

6,35

Како на час беше веќе доцна, Неговите ученици дојдоа при него и рече: Местото е пустина, и времето е сега минато;

6.36

Ги испрати далеку, дека тие можат да одат во земјата и села наоколу, и да се купи нешто за јадење.

6,37

Исус им одговори: Дај им вие да јадат. Но, тие му рекоа: Да одиме и да купат леб за двесте динари, и да им даде нешто да се јаде?

6.38

Тој им рече: Колку лебови имате? Провери. Тие знаеја, велат тие, пет и две риби.

6.39

И тој им заповедал да се направат сите седне крај компании по зелена трева,

6,40

и седна во редовите на стотици и педесеттите години.

6.41

Тој ги зеде петте лебови и двете риби и погледнам кон Небото, тој им се заблагодари. Тогаш тој скрши лебот, и им даде на учениците да се постави пред толпата. Тој, исто така поделен на две риби меѓу сите нив.

6,42

Сите јадеа и се наситија,

6.43

и тие се до дванаесет кошници полни со парчиња леб и она што беше останало од риба.

6,44

Оние кои јаделе лепчиња беа пет илјади мажи.

6,45

Веднаш Исус на своите ученици да се влезе во кораб и да оди пред него до другата страна на Витсаида, додека тој ги отфрли толпата.

6,46

Кога си се вратил, тој отиде на планина да се моли.

6.47

Кога дојде вечер, бродот беше во средината на морето, и тој сам на земјата.

6,48

Тој ги видам, со напорна работа во веслање; за ветрот беше спротивен. Во четврта Стража на ноќта дојде до нив, како оди по морето, и би го поминале.

6,49

Кога го видоа како оди по морето, тие би требало тоа е дух, и извика;

6,50

зашто сите Го видоа и се проблематични. И веднаш Исус зборуваше со нив, велејќи: Не грижете се, тоа сум јас, не плашете се!

6,51

Потоа отиде со нив во коработ, ветрот престана. Тие беа во себе сите зачуден и чудеа;

6.52

затоа што тие не разбрав за лебот, бидејќи срцето им беше скаменето.

6.53

Откако се прекрстени, дојдоа да слета на Gennesaret, и тие слета.

6,54

Кога тие биле надвор од коработ, луѓето, откако веднаш го препознал,

6,55

трчаше наоколу, и тие почнаа да се донесе на болните на душеци на секаде каде што тие слушнале дека е.

6,56

Секаде каде што влезе, во селата, или градови, или земја, ги положија болни во пазари, и го молеше дека тие би можеле да допре само по полите на облека неговата. И сите кои го допре беа исцелени.

Марко 7

7.1

Фарисеите и книжниците, кои доаѓаат од Ерусалим, се собраа на Исуса.

7.2

Тие видов некои од Неговите ученици јадат леб со оскверни раце, така да се каже, не се мијат.

7.3

За фарисеите и сите Евреи не јадат освен ако тие не ги мијат рацете, според преданието на старите;

7.4

и кога ќе дојдат од пазарот тие не јадат, освен ако тие се мијат. Тие се уште имаат многу други работи таму, како и за миење на чаши, садови и садови од бронза.

7.5

А фарисеите и книжниците Го праша: Зошто Твоите ученици не го следи преданието на старите, туку јадат леб нивните со неизмиени раце?

7.6

Исус одговори: Лицемери, добро не Исаија Пророштвото на вас, како што е напишано: Овој народ Ме почести со усните, а нивното срце е далеку од Мене.

7.7

Залудно Ме почитуваат, учејќи науки, што се човечки заповеди.

7.8

Ја оставате Божјата заповед, вие се одржи традицијата на мажите.

7.9

Тој им рече: Вие добро ја Божјата заповед, да ги задржи вашето предание.

7.10

За Мојсеј рече: Почитувај ги татка си и мајка си; и, Кој клетви својот татко, или мајка, ќе биде казнет со смрт.

7.11

А вие велите:, Ако некој каже на татко си или мајка си, Она што јас би можеле да имаат од мене е Corban, така да се каже, жртва на Бога,

7.12

веќе не нека направи нешто за татка си или мајка си,

7.13

Изработка на зборот на Бога од страна на вашиот традиција која сте изречена. И тоа го правите многу други такви работи.

7.14

Потоа го повика народот кон него, тој рече: ме слушаш сите, и да се разбереме.

7,15

Не постои ништо надвор човек што влегуваат во него може да го оскверни; но она што излегува од човекот е она што го осквернува.

7,16

Ако некој има уши да слуша, нека чуе.

7,17

Кога влезе во куќата, далеку од толпата, Неговите ученици Го прашав параболата.

7.18

Тој им рече: Вие, исто така, вие сте глупави? Не ви е јасно дека ништо што влегува однадвор човек може да го оскверни;

7.19

За тоа не оди во неговото срце, но во стомакот, и излегува во нацрт, прочистување сите храна.

7.20

Тој рече: Она што излегува од човекот е она што го осквернува човекот.

7.21

За однатре, од срцето на мажите, продолжи лоши помисли, прељубодејства, блудства, убиства,

7,22

кражби, алчноста, злобата, измама, сладострастие, зло око, богохулство, гордост, безумство.

7,23

Сите овие лоши работи да дојде од внатре, и го осквернува човекот.

7.24

Потоа Исус отиде таму, и отиде во бреговите на Тир и Сидон. Тој влезе во куќата, а нема да има човек знае но тој не може да се сокрие.

7,25

За една жена, чија ќерка имаше нечист дух, слушнале за него, дојде и падна пред неговите нозе.

7,26

Жената била грчка, Syrophoenician потекло. Таа го молеше да го дадат на демонот од нејзината ќерка. Исус рече:

7,27

Дозволете децата прво да се полнат: поради тоа што не е добро да се земе лебот на децата и се фрли на кучињата.

7,28

Да, Господи, таа му одговори, но кучињата под трпезата јадат децата трошки.

7,29

Тогаш тој рече, бидејќи на ова велејќи движење, демонот го остави својата ќерка.

7.30

И кога отиде дома, таа се најде на детето лежи на креветот, демонот излезе надвор.

7,31

Исус го напушти регионот на Тир и Сидон дојде преку на Галилејското Море, ги преминува границите на Декапол.

7.32

Доведоа при Него еден глув човек кој имаше тешкотии да зборува, а тие го молам да се постават раце на неа.

7.33

Тој го однесе настрана од толпата, пикна прстите во ушите и го допре неговиот јазик со својата плунка;

7.34

Потоа, гледајќи кон небото, воздивна и рече: Ephphatha, така да се каже, отворете себе.

7,35

И ушите отворени, јазикот ослободен, и тој зборуваше многу добро.

7,36

Исус им заповеда да не кажам на никого; но колку повеќе ги наплаќа, толку повеќе тие го прогласија.

7.37

Тие беа надвор мерка зачуди, велејќи дека, тој се има направено сите нешта; тој дури и го прави глуви слушаат и немите зборува.

Марко 8

8.1

Во тие денови, мноштво бидат соединети и имаат што да јадат, Исус ги повика Своите ученици и им рече:

8.2

Имам сочувство на народот, бидејќи сега три дена тие продолжуваат со мене, и тие немаат што да јадат.

8.3

Ако јас ги испрати дома постот сили пропушти својот пат; бидејќи некои од нив дојдоа од далеку.

8.4

Неговите ученици Му одговорија: Како може еден човек да ги задоволи овие мажи со леб овде во пустината?

8.5

Исус ги праша: Колку лебови имате? Седум, рекоа тие.

8.6

И им заповеда на народот да седне, тој зеде седумте лебови, и им се заблагодари, и кочница, и го даде на Своите ученици да се дистрибуираат; и тие ги пред толпата.

8.7

Тие имаа неколку мали риби, и Исус го даде благодарение на, исто така, направи распределба.

8.8

Тие јадеа и се наситија, и тие добија седум кошници полни со фрагменти, кои останале.

8.9

Тие беа околу четири илјади. И ги испрати.

8.10

Тој веднаш влезе во кораб со Своите ученици, и дојде во делови од Dalmanutha.

8.11

Фарисеите излегоа и почнаа да се расправаат со Исус, и да го пробате, се бара од него знак од небото.

8.12

И воздивна длабоко во духот и рече: Зошто оваа генерација бара знак? Јас ви ја каже вистината, тој не ќе им се даде знак на оваа генерација.

8.13

И остави ги, и влегуваат во коработ, отиде на другата страна.

8.14

И тие заборавија да земат леб; тие имаа еден со нив во коработ.

8,15

И го обвини нив велејќи: Пази и пазете се од квасецот на фарисеите и квас на Ирод.

8,16

И тие образложени меѓу себе, велејќи:, Тоа е затоа што ние немаме леб.

8.17

Исус, тоа сфаќање, им рече: Зошто ви разумот дека немате леб? Дали сте се уште не разбираат, а вие не го разбирате?

8.18

Дали сте скаменетото срце? А нивните очи, не гледате ли? И со ушите, не слушајте? И ти не се сеќаваш?

8,19

Кога ќе се скрши пет леба меѓу пет илјади, колку кошеви полни со фрагменти си заземаат? Дванаесет, рекоа тие.

8.20

И кога ќе се скрши седумте лебови на четири илјади, колку кошеви полни со фрагменти си потрае? Седум, рекоа тие.

8.21

А тој рече: Не разбирате ли уште?

8,22

Тие дојдоа да Витсаида; и доведоа при Него еден слепец, тие го молеа да се допрат.

8.23

Тој го зеде слепиот за рака и го изведе надвор од селото; И кога тој имаше плукаат на очите, ги положи рацете, и побара од него ако тој го виде ништо.

8.24

Тој ја погледна, и рече, гледам мажи, зашто Јас ги гледам како дрвја одење.

8.25

Тој повторно ги стави рацете на очите; и кога го гледам, тој беше обновена, а видов сè јасно.

8,26

И го испрати во својот дом, велејќи: Не одам во селото.

8,27

Исус отиде со своите ученици, во градовите на Кесарија Филипова ги на патот на ова прашање праша: Кој мажи велат дека сум јас?

8.28

Тие одговорија: Јован Крстител; други велат Илија, други еден од пророците.

8.29

И на тебе, тој ги праша, кој не ви кажам дека јас сум? Петар му одговори: Ти си Христос.

8.30

Исус ги предупредил да не го кажам ова на него за никого.

8,31

Тогаш тој почна да ги учи дека Синот Човечки треба многу да настрада и да биде отфрлен од старешините, првосвештениците и книжниците, и да биде убиен, и дека по три дена ќе воскресне.

8,32

Тој рече дека велејќи отворено. А Петар Му ја настрана и почна да го укори.

8.33

Но Исус вртење и при гледањето на своите ученици, го прекори Петар, велејќи: Земете ти од Мене, сатано! затоа што не може да се разбере работите на Бога, ти си само човечките мисли.

8,34

И тој го нарече публиката со своите ученици, тој рече: Ако некој сака да оди по Мене, нека се одрече од себе, и го земе крстот свој и не оди по Мене.

8,35

Кој сака да си го спаси животот свој ќе го загуби, а кој ќе ја загуби душата своја заради Мене и Евангелието ќе го спаси.

8,36

И каква полза на човекот да се добие целиот свет, а сепак се откаже од својата душа?

8,37

Што ќе даде човек во замена за својата душа?

8,38

Зашто, кој се срами од Мене и од зборовите Мои во овој блуден е и грешен генерација, Синот Човечки ќе се срами од него, кога тој дојде во славата на неговиот татко со светите ангели.

Означи 9

9.1

Тој им рече: Јас ви ја каже вистината, некои од оние кои се тука нема да вкусат смрт пред да го видат царството Божјо дојде со сила.

9.2

И по шест дена Исус ги зеде со Себе Петра, Жак и Јован, и ги водат во далеку на една висока планина. Тој се преобрази пред нив;

9.3

Неговата облека стана облеана, интензивно бели, нема целосни на земјата може да ги белилото.

9.4

Илија и Мојсеј се појави на нив, да разговараат со Исус.

9.5

А Петар одговарање, рече на Исус: Учителе, добро е што ние сме тука; Да направиме три шатори: една за Тебе, една за Мојсеј и една за Илија.

9.6

За тој знаеше дека нема што да се каже, бидејќи тие се плашат.

9.7

Еден облак ги засени, а од облакот дојде глас: Ова е Мојот возљубен Син, Него слушајте!

9.8

И одеднаш во потрага околу, и Го виде Исуса како само со нив.

9.9

Како што дојде надолу по планината, тој ги обвини за да се каже никој не она што го виделе, додека Синот Човечки ќе го воскресна од мртвите.

9,10

Тие се чуваат велејќи дека со самите себе, прашуваат што се издига од мртвите.

9,11

Учениците го праша: Зошто книжниците велат дека Илија мора да доаѓаат во прв план?

9.12

Тој одговори, Илија доаѓа прв и враќање на сите нешта. И зошто е напишано на Синот на човекот дека тој мора многу да настрада и да се презира?

9,13

Но, ви велам, дека Илија дојде и тие го третираат како тие се задоволни, како што е напишано за Него.

9.14

Кога ќе дојде при учениците, видоа околу нив големо множество, и книжниците расправаат со нив.

9.15

Штом го видоа толпата, беа многу изненадени, и работи да го поздрави.

9.16

Тој ги праша: Што ви се разговара со нив?

9,17

И еден од толпата му одговори, Учителе, јас го донесов тебе мојот син, кој има глупава дух.

9,18

Секаде каде што го зема, тоа го фрла; пени и меле заби и станува ригиден. Го прашав вашите ученици да го фрли надвор, и тие не можеа.

9,19

Без вера, Исус им рече: колку долго ќе бидам со вас? колку долго ќе ти страдаат? Да се ​​доведат до мене. Тоа е доведена до него.

9.20

И штом го виде, духот му грч; тој паднал на земја, и wallowed пенење.

9,21

Тој побара од неговиот татко, Колку долго го има тој е вака со него?Од детството, тој одговорил.

9,22

И ofttimes тоа Бог Го фрлија во оган и во вода за да го погуби. Но, ако можете да направите ништо, се дојде до нашата помош, имаат сочувство за нас.

9,23

Исус му рече:, Ако можеш … Сè е можно за оној што верува.

9,24

Веднаш извика таткото на момчето, мислам! помогне да си мојот неверие!

9.25

Исус ја виде народот дотрчаа, им заповеда на нечистиот дух, велејќи му: глуви и неми дух, што Јас го заповедам, излези од него, и внесете ништо повеќе.

9,26

И тој излезе, вреска, и тресење со големо насилство. Тој стана како мртви, така што многу изјави дека е мртов.

9.27

Но Исус го фати за рака и го подигна. И тој застана.

9,28

Кога дојде во куќата, Неговите ученици Го прашав приватно, Зошто не можеме да го истераме?

9,29

Тој им рече: Овој вид може да излезе само со молитва.

9.30

Тие лево од таму и помина низ Галилеја. Исус не сакате некој да ги знаете.

9,31

На тој ги учел своите ученици и им рече: Синот Човечки ќе биде предаден во човечки раце; ќе Го убијат, и три дена откако ќе се стави до смрт, тој ќе се зголеми.

9,32

Но, тие не се разбере збор, а се боеја да Го прашаат.

9.33

Тие дојдоа во Капернаум. Кога тој беше во куќата, тој ги праша: Што се ќе разговара за начинот на кој?

9,34

Но, тие молчеа, зашто тие се спорни меѓу себе за тоа кој бил најголем.

9.35

Потоа седна, ги повика дванаесетте, и им рече: Ако некој сака да биде прв, нека биде последен од сите и слуга на сите.

9.36

И го зеде мало дете и му застане меѓу нив, и земајќи го во рацете, тој рече:

9,37

Кој го поздравува во мое име едно такво дете си добива; а кој Ме прима Мене, не добива мене, но Оној Кој Ме пратил.

9,38

Јован му рече: Господаре, видовме еден истерува демони во Твое име; и му забрани, затоа што тој не следи, САД.

9,39

Не забрани Исус рече, бидејќи не постои човек кој ќе направи чудо во Мое име може лесно зборува лошо за мене.

9,40

Кој не е против нас е за нас.

9,41

И секој, кој ќе ви даде да се напие чаша вода во Мое име, затоа што припаѓаат на Христос, јас ви ја каже вистината, тој не ќе го изгубат својата награда.

9,42

Но, ако некој предизвикува еден од овие мали, кои веруваат дека ќе биде подобро за него дека обеси околу вратот голем како воденички камен и го фрлија во морето.

9,43

Ако вашата рака предизвикува да греши, отсечи ја; Подобро е за тебе да влезеш во животот осакатен,

9,44

отколку да имаш две раце да одат во пеколот, во огнот што никогаш нема да угасне.

9,45

И ако ногата предизвикува да греши, отсечи ја; подобро за вас да се влезе во животот куц,

9,46

отколку да имаш двете нозе да биде фрлен во пеколот, во огнот што никогаш нема да угасне.

9.47

И ако твоето око предизвикува да греши, ја доведоа го ова; подобро е за тебе да влезат во Божјото царство со едно око, отколку да има две очи и да биде фрлен во пеколот,

9.48

каде што нивниот црв не умира, и огнот не се угасне.

9,49

За секој ќе се осоли со оган.

9,50

Солта е добра; но ако солта ја изгуби својата имам арома, со што вие ќе го сезона?

(9,51)

Има сол во себе, и да биде во мир едни со други.

Означи 10

10,1

Потоа Исус отиде оттаму, и доаѓа во бреговите на Јудеја, отаде Јордан. На толпата се собраа повторно во близина на него, и како и обично, тој почна повторно да го учат.

10,2

Фарисеите дојде и, за да го испита, тие го прашаа: Дали е дозволено човек да се разведе од неговата сопруга.

10,3

Тој одговорил: Тоа вас, кои Мојсеј?

10,4

Мојсеј, велат тие, е дозволено да се напише разводно писмо и да се стави настрана.

10,5

А Исус им рече:, Тоа е затоа што на цврстина на срцето, тој го напиша ова правило.

10,6

Но, од почетокот на создавањето, Бог ги создаде машко и женско;

10,7

Ова е причината зошто човек остава својот татко и мајка и се приклучи на неговата сопруга,

10,8

и двајцата ќе станат едно тело. Така што тие повеќе не се двајца, но тие се едно тело.

10,9

Значи, да човекот не го одвои она што Бог го соединил.

10.10

Кога тие биле во куќата учениците повторно побара од него во врска со тоа.

10.11

Тој рече дека, кој и ја остави својата жена и се ожени со друга изврши прељуба против неа;

10.12

и ако таа се разведе нејзиниот сопруг и се ожени со друга, таа изврши прељуба.

10.13

И тие го донесоа мали деца, за да допре до нив. Но учениците прекори оние што ги донесе.

10.14

Исус го виде тоа, тој беше огорчен и им рече да дојде да ме Нека мали деца, и не ги попречуваат; за Божјото царство им припаѓа на таквите како нив.

10.15

Јас ви велам, кој не го прима Божјото царство како мало дете никогаш нема да го внесете.

10,16

И ги зеде во рацете, и ги благослови, положувајќи рацете над нив.

10,17

Како што се случува надвор на патот, човек дотрча и клекна пред него, добар мајстор, и самиот, тој ме праша, што треба да направите за да го наследат вечниот живот?

10,18

Исус му рече: Зошто ме викаат добар? Никој не е добар, но само Бог.

10,19

Ти знаеш заповедите, Не прави прељуба; Не убивај; Не крадат; Не сведочи лажно; Не се проневери еден; Почитувај ги татка си и мајка си.

10.20

Тој му одговори:, Учителе, сите овие имам забележано од мојата младост.

10,21

Кога Исус гледајќи го него го сака, и рече: Ви недостасува една работа; оди, продај се што имаш и раздели го на сиромаси, и ќе имаш сокровиште на небото. Потоа дојде по мене.

10,22

Но тажен во тој збор, а тој отиде тажен; бидејќи имаше голем имот.

10,23

Исус погледна наоколу, и рече: Своите ученици: Како едвај се тие кои имаат богатство влезе во царството Божјо!

10,24

Учениците се изненадени од неговите зборови. И, продолжување, тој рече: Моите деца, тешко е за оние кои веруваат во богатство да влезат во Божјото царство!

10.25

Тоа е полесно и е на камилата да помине низ иглени уши, отколку богат човек да влезе во Божјото царство.

10,26

Учениците се зачудија и рекоа еден на друг; И кој може да се спаси?

10,27

Исус погледна и им рече: Ова е невозможно со мажите, но не и за Бога; за сите нешта се можни само со Бога.

10,28

Петар почна да се каже за него; Еве, ние ја напуштија сите, и те следи.

10,29

Исус му одговори: Јас ви ја каже вистината, не постои човек што ја има оставил куќа, заради мене и заради добрата вест, неговата куќа, или браќа, или сестри, или мајка или татко или деца, или земјиште,

10.30

тој ќе добие стократно сега во ова сегашно време, куќи, браќа, сестри, мајки, деца, и земјиште, со прогони, а во идниот век, вечен живот.

10,31

Многу прво ќе бидат последни, а последните се во прв план.

10,32

Тие беа на пат кон Ерусалим, Исус одеше пред нив. И тие беа изненадени, а по него со страв. И го зеде повторно дванаесетте настрана и почна да им каже она што требаше да се случи со него:

10,33

Еве, одиме кон Ерусалим и Синот Човечки ќе биде предаден на првосвештениците и книжниците. Тие ќе Го осудат на смрт и ќе го предадат на незнабошците

10,34

Тие ќе му се потсмеваат, плукаат на него, Џихад, и ќе Го убијат; а три дена подоцна, тој ќе се зголеми.

10.35

Син на Заведеј, Жак и Јован дојдоа кај Исус и му рече: Учителе, сакаме да го стори за нас она што ние бараме од вас.

10,36

Тој им рече: Што сакаш да направам за вас?

10,37

Дарувај ни, велат тие, може да седат, еден по право и на други на твојата лева рака, во твојата слава.

10,38

Исус им одговори: Не, вие не знаат што ќе прашате. Можете ли да пиете чашата што Јас пијат или се крстени со крштавањето дека јас сум крстен со? Можеме, велат тие.

10,39

А Исус им одговори:, Вистина е дека пиете чашата што Јас пијат, и да се крсти со крштевањето дека јас сум крстен;

10.40

но кога станува збор да се седне на моето право или на мојот левата страна, тоа не зависи од мене, и ќе се даде на нив за кого е подготвен.

10,41

Кога десет слушнаа тоа, тие почнаа да се негодуваше против Жак и Јован.

10,42

Исус ги повика и рече: Знаете дека оние кои се сметаат за владетели на народите господарат над нив, и нивните првенци доминираат.

10,43

Тоа не е така кај вас. А кој ќе биде голем меѓу вас мора да биде слуга;

10,44

и кој сака да биде прв меѓу вас, мора да биде роб на сите.

10.45

Зашто Синот Човечки не дојде да се служи, но да послужи и да даде својот живот за откуп на мнозина.

10,46

Тие дојдоа во Ерихон. И кога излезе со Своите ученици и многу народ, син на Тимеј, Bartimaeus, на слепи просјак, седеше покрај патот.

10.47

Тој слушнал дека Исус од Назарет, тој почна да плаче; Сине Давидов, Исусе, помилуј ме!

10,48

Многумина го прекори, да го затвори; но тој извика многу повеќе;Сине Давидов, помилуј ме!

10,49

Исус застана и рече: Повик него. Тие го повикаа слепиот, велејќи му: Земете храброст, да се зголеми до тој ве повика.

10.50

И фрлање на палтото, и, станувањето со врзани, дојдоа кај Исус.

10.51

А Исус му рече:, Што сакаш ли тоа го правам за вас? Rabbouni, одговори на слепиот, за да ја видите.

10,52

А Исус му рече:, Оди, твојата вера те спаси.

(10:53)

Тој веднаш прогледа и тргна по Исуса на патот.

Означи 11

11,1

Тие се приближуваше Ерусалим, и тие беа во близина на Bethphage и Витанија, при Елеонската Гора, Исус испрати двајца од неговите ученици,

11,2

и им рекол:, Оди во селото, спроти вас, веднаш штом ќе влезе низ неа, ќе се најде осле врзани, на што никогаш човек седеше; Го завршат својот брак и да ја доведе.

11,3

Ако некој ви кажува: « Зошто го правите ова? да речеме, ‘Господ е потребна. И тој веднаш ќе го испрати тука.

11,4

Учениците отидоа и го најдоа ослето врзани во близина на вратата, на отворено улица, а одврзуваат.

11,5

Некои од оние кои беа таму им рече: Што ви се прави? Зошто се одврзува ослето?

11,6

Тие одговорија како што рече Исус. И тие нека одат.

11,7

Тие донесоа ослето при Исуса, по што тие фрлија облеката, и седна на него.

11,8

Многу луѓе се шири своите облеки по патот, а други се шири гранки дека го намалиле во областа.

11,9

Оние напред и оние кои го следеа Исус пукаа Осана! Блажен е оној кој доаѓа во името Господово!

11.10

Блажен е што доаѓаат царство, царството на нашиот татко Давид!Осана во висините!

11.11

Исус влезе во Ерусалим и отиде во храмот. Кога видел, како што веќе беше доцна, тој отиде во Витанија со дванаесетте.

11.12

Следниот ден, кога дојдоа од Витанија, огладне.

11.13

Гледајќи од далеку смоквата има лисја, тој отиде да се види дали тој може да се најде нешто; и, се во близина, не најде ништо, но лисја, за него не беше на сезоната за смокви.

11.14

Преземање на подот, рече тој, никој никогаш не јадат плод од тебе!И неговите ученици ја слушнал.

11.15

Дојдоа во Ерусалим, и Исус отиде во храмот. Тој почна да го дадат нив дека се продаваат и купи во храмот; Тој ја поништи масите на менувачите на пари, и гулаби седиштата;

11.16

и дека нема да дозволи некој да го носат околу храмот.

11,17

И тој се предава, велејќи дека, не е напишана: Мојот Дом ќе се нарече молитвен дом за сите народи? Но вие го направивте разбојничка.

11.18

Првосвештениците и книжниците го чуја тоа, и бараа како да Го погуби; Зашто го очекуваа, затоа што сите Неуспешната восхитуваа на неговата доктрина.

11,19

Кога дојде вечер, тој отиде надвор од градот.

11.20

Во утринските часови, минување, ја видоа смоквата пресуши од корен.

11,21

Петар се сети што се случило и Му рече на Исус: Раби, погледнете смоковницата дека сте проколнати се губи!.

11,22

Исус им одговори и рече: ‘Имате вера во Бога.

11,23

Јас ви ја каже вистината, ако некој рече на оваа гора: ‘Да се ​​земаат и се фрлија во морето, и не треба да се сомнева во своето срце, туку верува дека она што вели дека ќе се случи, тоа ќе биде направено за.

11.24

Затоа ви велам: што и да побарате во молитва, верувајте дека сте го добиле, а вие треба да ги имаат.

11.25

И кога ќе застане молејќи се, ако имате нешто против некого, прости му, дека вашиот Татко, Кој е во небесата може да ви ги прости вашите.

11,26

Но, ако не простуваме, вашиот Отец небесен нема да ги прости вашите или.

11,27

Тие се вратија во Ерусалим, и додека Исус одеше во храмот, првосвештениците, книжниците и старешините дојде до него

11,28

и рече:, Со каква власт го правиш овие работи, и кој ти ја дал таа власт да ги направам?

11,29

Исус им одговори:, Јас ќе ви поставам едно прашање; одговорете ми, и јас да ви кажам, со каква власт го вршам тоа.

11.30

Крштавањето на Јован, тоа беше од небото или од луѓето?Одговорете ми.

11,31

И тие образложени меѓу себе, ако се каже, од небото, тој ќе каже, зошто тогаш не му поверувавте?

11,32

И ако можеме да речеме, на мажите … се плашеа од народот, зашто сите се одржа Јован за пророк.

11,33

Па тие одговори Исус, не знаеме. Исус им рече: Ни Јас не, јас нема да ви кажам, со каква власт го вршам тоа.

Марко 12

12,1

И тој почна да им зборува во параболи. Еден човек насади лозје. Тој постави хеџ за тоа, ископа лина, а изградена кула; и нека се до земјоделци, и ја напуштил земјата.

12,2

Во време на жетвата испрати слуга на станарите да се добие од нив од плодовите на лозата.

12,3

И тие го фатија, го тепале и го испратија празен.

12,4

И пак испрати до нив друг слуга; тие го удри по главата и го третираат срамно.

12,5

Испрати друг, и него го убија; а потоа уште неколку други, тепање или убиени.

12,6

Тој се ‘уште имаше возљубен Син; го испрати минатата кон нив, велејќи:, Ќе изразат синот.

12,7

Но, оние земјоделци рекоа меѓу себе:, Овој е наследникот; Ајде да го убиеме и наследството ќе биде наше.

12,8

И го зеде, го убија и го исфрлија надвор од лозјето.

12,9

Сега што ќе го направи господарот на лозјето? Ќе дојде и ќе ги уништи станарите и даде лозјето на другите.

12.10

Зар не го прочитате овој стих: Каменот што го отфрлија ѕидарите стана аголен камен на темелот;

12.11

Тоа е од страна на Божјата волја, како што е тоа, и чудно е во нашите очи?

12.12

Тие се обидоа да го фатат, но се боеше од толпата. Тие сфатија дека тоа е за нив дека Исус кажа оваа парабола. И тие го оставија и си отиде.

12.13

И тие испратија порака до него некои од фарисеите и Herodians, да го фатат во неговите зборови.

12.14

И дојдоа при Него, мајстор, знаеме дека Ти си вистински, а вие се грижите лице; за да не се однесуваат на личноста на мажите, но се учат на начин да Бог во вистината. Дали е дозволено или не да плаќаат даноци за Цезар? Треба ли да плаќаат или не плаќаат?

12.15

Исус, знаејќи го нивното лицемерие, им рече: ‘Зошто сте примамат мене? Донесете ми еден денар, дека јас може да се види.

12,16

И тие го донесоа; А тој им рече: Чиј е овој лик и натписот? Цезар, рекоа тие.

12,17

Тогаш тој им рече:, ги даваат на Цезар она што е на Цезар и на Бога она што е Божјо. И тие беа за него во чудење.

12,18

Садукеите, кои велат дека нема воскресение, дојдоа кај Исус и го праша:

12,19

Господар, тука е она што Мојсеј пишува за нас, Ако некој брат умира и остава жена, нема деца, неговиот брат се ожени со неговата сопруга и одгледување потомство на брата си.

12.20

Сега имаше седум браќа. Првиот се ожени и умре без проблем.

12,21

Вториот се вдовицата на жена, а починал без проблем. Тоа беше исто со третиот,

12.22

и ниту еден од седумте не остави семе. Најпосле жената, исто така, ги загубија животите.

12,23

Во воскресението на која од нив ќе таа жена? За седум ја имаа за жена.

12.24

Исус им одговори: Не, вие нема затоа згрешат, затоа што вие не знаете Писмата, ниту силата Божја?

12.25

За во воскресението на мртвите, тие ќе ги преземат нема ниту една жена, ниту се мажат, туку се како ангели на небото.

12,26

Како и за воскресението на мртвите, не го прочитате во книгата на Мојсеја, како Бог му рече на Буш, Јас сум Бог Авраамов, Бог Исаков и Бог Јаковов?

12,27

Бог не е Бог на мртвите, туку на живите. Вие сте во голема мера грешка.

12,28

Еден од книжниците, кој ги слушаше како размислување, заедно, сметајќи дека тој им беше одговорено добро, дојде и побара од него, а тоа е првата заповед од сите?

12,29

Исус му одговори: Првиот: Слушај, Израел, Господ нашиот Бог е еден Господ;

12.30

И Божја возљуби Го Господа, својот Бог, со сето свое срце, со сета своја душа и со сиот свој разум и со сета своја сила.

12,31

Втората е: Љуби го својот ближен како себе си. Не постои друга заповед поголема од овие.

12.32

Сафан му рече: Па, мајстор; ти рече со вистината дека Бог е еден, и таму е никој друг, од себе,

12,33

И да го сакам со сето свое срце, сите негови мисли, сета душа и сета своја сила, и да се сака ближниот свој како самиот себе си, е повеќе од сите целиот сепаленици и жртви.

1 2 3 4

Исус видел дека тој одговори мудро, му рече: Ти не си далеку од царството Божјо. И никој не се осмели да го прашате него на други прашања.

12,35

Исус поучуваше во храмот, рече, Како да книжниците велат дека Христос е син Давидов?

12.36

Самиот Давид, анимирани од страна на Светиот Дух, рече: Господ му рече на мојот Господ: Седи мојата десна рака, додека јас се направи вашите непријатели вашиот подножје.

12,37

Самиот Давид Го нарекува Господ; како е негов син? И големо множество слушаа со задоволство.

12,38

Тој им рекол во неговата доктрина, пазете се од книжниците, кои сакаат да одат во долги облеки, и поздрави во пазарите,

12,39

дека шефот на седишта во синагогите, и први места на празници;

12,40

кој проголта вдовици « куќи, како и за изговор да направи долги молитви. Тие ќе им се суди потешко.

12,41

Исус седна vis-à-vis багажникот, и видов како луѓето ги фрли пари.Неколку богата фрлија во многу.

12,42

Дојде одредени сиромашна вдовица, и таа го фрли во две грини, кои го прават farthing.

12,43

Тогаш Исус ги повика Своите ученици и им рече: Јас ви ја каже вистината, оваа сиромашна вдовица даде повеќе од сите оние што пуштале во касата;

12,44

За сите тие пушти од својот вишок, а таа од неа, се што имаше, се што требало да се живее.

Марко 13

13,1

Кога Исус излезе од храмот, еден од Неговите ученици Му рече: мајстор, да видиме што начинот на камења и какви згради!

13,2

Исус му одговори:, Го гледаш ли овие големи згради? Тоа нема да остане камен на камен, што не ќе биде фрлена.

13,3

Тој седеше на Маслиновата Гора, спроти храмот. И Пјер, Жак и Јован и Андреј Го прашав приватна дека прашањето:

13,4

Кажи ни, кога ќе се овие работи ќе се случи, и она знак ќе се знае дека сите овие работи ќе се исполни?

13,5

И Исус почна да се каже, Гледајте да не ве измами.

13,6

Зашто мнозина ќе дојдат во Мое име, говорејќи: Тоа сум јас. И ќе заблудат мнозина.

13,7

Кога ќе чуете за војни и гласови за војни, не се мачи: за овие работи мора да се случи. Но, тоа нема да трае.

13,8

Нација ќе се крене народ против народ, и царство против царство; ќе има земјотреси на разни места ќе има глад. Ова ќе биде само почеток на болки.

13,9

Пази на себе. Ние ќе ве предадат на судовите, и ќе биде претепан во синагогите; ќе стои пред гувернери, и пред цареви заради Мене, за сведоштво на нив.

13.10

Тоа мора прво дека добрата вест биде проповедано на сите народи.

13.11

Кога ќе те води далеку и ќе предадат, не грижете се однапред за она што имаат да кажат, но велат дека она што е ви даде во тој час; за тоа не е вие ​​кои зборуваат, но Светиот Дух.

13.12

Брат брата ќе предаде на смрт, и татко на своето дете; Децата ќе станат против родителите и ќе умре.

13.13

Вие ќе бидете намразени од сите заради Моето име, а кој трае до крајот ќе биде спасен.

13.14

Кога ќе ја видите мерзоста на запустението стои каде што не треба да биде, нека разбере дека чита, тогаш нека оние кои се во Јудеја бегаат во планините;

13.15

Нека кој е на покривот не слезе, ниту пак влезе за да земе нешто од својата куќа;

13,16

и нека кој е во враќање на полето назад да се палтото.

13.17

Тешко нив кои се со децата и да им даде дека си го цица во тие денови!

13,18

Молете се дека овие работи не се случуваат во текот на зимата.

13,19

За проблеми во тие денови, кои ќе бидат таму, како што не беше од почетокот на создавањето која Бог го создал до сега, не, ниту ќе биде.

13.20

И ако Господ беше скратена тие денови, ниедно тело нема да биде зачувана: но Он скратена поради новоизбраниот кого тој одбра.

13,21

Ако некој ви рече тогаш: « овде е Христос » или « Тој е таму », не верувам во тоа.

13,22

Зашто ќе се појават лажни христоси и лажни пророци; ќе прават знаци и чуда, за да ги измамат избраните, ако е можно.

13,23

Бидете внимателни, јас ви реков сите нешта однапред.

13,24

Но, во тие денови, после тоа болка, сонцето ќе потемни и месечината нема да даде светлина,

13.25

ѕвездите ќе паѓаат од небото, и силите кои се на небото ќе се разнишаат.

13,26

Тогаш Синот Човечки ќе се види доаѓа во облаци со голема сила и слава.

13,27

Затоа, тој ги испрати Своите ангели и се собираат неговите избраници од четирите ветра, од крајот на земјата до крајот на небото.

13.28

Сега научете ја поуката од смоквата. Кога нејзината филијала станува нежна и става натаму лисја, знаете дека летото е близу.

13,29

Слично на тоа, кога ќе ги видите овие работи што се случуваат, знаете дека Синот Човечки е близу, пред вратата.

13.30

Јас ви ја каже вистината, оваа генерација нема да поминат додека сите овие работи треба.

13,31

Небото и земјата ќе поминат, но Моите зборови нема да поминат.

13,32

Што се однесува до ден или час никој не знае, ниту ангелите на небото, ниту Синот, а само Отецот.

13,33

Пази се види и да се моли; зашто не знаете кога ќе дојде време.

13,34

Тоа е како еден човек оди на пат, кој ја напушти својата куќа, и даде власт на слугите свои, и на секој својата работа, и заповеда на вратарот да се види.

13,35

Види затоа, за вие не знаете кога господарот на куќата, или во вечерните часови, или на полноќ, или петел-врана, или наутро;

13,36

се плашам дека ќе се најде за спиење, кои доаѓаат одеднаш.

13,37

Што ви велам: Јас велам сите, да се види.

Означи 14

14,1

Пасха и Бесквасните лебови беа два дена подоцна.Првосвештениците и книжниците бараа како да Го земам занает, и го убијат.

14,2

Но, велат тие, не за време на празникот, за да не узбуна меѓу луѓето.

14,3

Исус беше во Витанија, во куќата на Симон лепрозниот, една жена дојде додека тој е на маса. Таа е носител на алабастер вазна, кој содржи парфем од чисто Нард на голема цена; и кочница кутијата, таа го изли врз главата на Исус.

14,4

Некои од нив изразија огорченост: Зошто отпад овој парфем?

14,5

Ние би можеле да се продаваат за повеќе од триста динари, и со оглед на сиромашните. И тие мрмореа против неа.

14,6

Но Исус му рече: ‘дозволи. Зошто го правиш тоа е достоен за тоа? Таа направи една убава работа за мене;

14,7

За секогаш имаш лоша со вас, и можете да ги направите добар кога сакате, но не можете секогаш ќе има мене.

14,8

Таа го направи она што можеше; таа е помазан моето тело за погребение.

14,9

Јас ви ја каже вистината, каде и да се проповеда Евангелието во целиот свет, кои, исто така, во спомен на нејзиниот она што таа го направи.

14.10

Јуда Искариотски, еден од дванаесетте, отиде при првосвештениците, за да предаде Исус за нив.

14.11

Откако го слушнаа ова, тие се зарадуваа и ветија да му дадат сребреници. Јуда бара можност да Го предаде.

14.12

На првиот ден на Бесквасните лебови, кога тие жртвуваа Пасхата, Неговите ученици Го праша: Каде сакаш ли да одиме да се подготвени пасхата?

14,13

А тој испрати двајца од Своите ученици и им рече: Оди во градот; ќе се сретнат со еден човек носи стомна со вода, следете го.

14.14

Секаде каде што влегува, кажи му на господарот на куќата, мајстор вели: Каде е местото каде што може да се јаде пасхата со учениците си?

14.15

Тој ќе ве голем горната соба опремени и подготвени покажуваат: ова е местото каде што сте подготвени за нас.

14.16

Учениците лево, дојдоа во градот, и најдоа работи како што им беше рекол; и ја приготвија Пасхата.

14,17

Кога дојде вечер тој се вратил со дванаесет.

14,18

Додека тие беа на маса и јадење, Исус рече: Јас ви ја каже вистината, еден од вас кој јаде со мене ќе ме предаде.

14.19

Тие почнале да се биде тажен, и да му каже, еден по еден, не сум јас?

14.20

Тој одговорил: Тоа е еден од дванаесетте, кои сосови со Мене во чинијата.

14.21

Синот Човеков оди, како што е напишано за него. Но тешко му на оној човек, преку кого Човечкиот Син ќе биде предаден! Подобро за тој човек, да не се родил.

14.22

Додека јадеа, Исус зеде леб; и кога им се заблагодари, го скрши, и им даде до, велејќи: Земете, ова е Моето тело.

14,23

Тој зеде чашата; и кога им се заблагодари, им даде на нив, и сите пиеја.

14,24

А тој рече: Ова е Мојата крв, крвта на заветот, која се пролева за мнозина.

14.25

Јас ви ја каже вистината, јас нема да пијам од плодот на лозата до оној ден, кога ќе пијам нов во Божјото Царство.

14,26

По пеење химна, излегоа на Маслиновата Гора.

14,27

Исус им рече: Сите ќе отпаднат; зашто е напишано: Ќе удрам пастирот и овците ќе се разбегаат.

14,28

Но, откако јас сум израснат, јас ќе одам пред вас во Галилеја.

14,29

Петар му рече: И покрај тоа што сите треба да биде навреден, но нема јас ..

14.30

А Исус рече: Јас ви ја каже вистината, ти, денес, оваа ноќ, пред петел врана двапати, ти ќе се одречеш од Мене трипати.

14,31

Но, тој зборуваше повеќе жестоко, Ако морам да умрам со Тебе, нема да ви ги негираат. Сите тие Истото го рече.

14,32

Тие дојдоа до местото наречено Гетсиманија, и Исус рече на Своите ученици: Седете тука додека Јас се молам.

14,33

Тој го зеде со Себе Петра, Жак и Јован, и почна да се болно восхитил, и многу тешки.

14,34

Тој им рече: Мојата душа е тажен па дури и до смрт; Остани тука и да се види.

14,35

И оди малку подалеку, се фрлил против земјата, и се молеше, ако е можно, на час може да помине од него.

14,36

Тој рече дека, Ава, Оче, сите нешта се можни тебе; однесе оваа чаша од мене! Сепак, не е она што сакам, туку она што го сакате.

14,37

И дојде при учениците и ги најде како спијат, и рече на Петра: Симоне, спиеш! Не можеше да се види еден час?

14,38

Се види и да се молат, за да не паднете во искушение; Духот е бодар, но телото е слабо.

14,39

Тој повторно отиде, и рече дека истиот молитва.

14.40

Тој дојде и ги најде спиење; зашто очите им беа натежнале. Тие знаат што да му одговорат.

14,41

Тој се врати по трет пат, и им рече: Спиј за сега, и почивате! Доста е!Дојде време; Еве, Синот Човечки ќе биде предаден во рацете на грешниците.

14,42

Стани, ајде; Еве, кој предава ми е при рака.

14,43

И веднаш, додека тој уште говореше, Јуда, еден од дванаесетте, и со него мноштво со ножеви и палки, од првосвештениците, книжниците и старешините.

14,44

Оној што Го предаваше, им даде знак, велејќи: кого целуна, дека истиот е тој, го земам, и да го одведе далеку безбедно.

14.45

Кога тој пристигнал, тој му пријде, велејќи: Раби! И го бакна.

14,46

И тие положија раце на Исуса, и го зеде.

14.47

Еден од оние кои стоеја привлече својот меч и го удри слугата на првосвештеникот и му го отсече увото.

14,48

Исус им одговори и рече: ‘Имате ќе излезе против разбојник, со ножеви и палки за да ме искористи.

14,49

Секој ден бев со вас настава во храмот, и не ме уапси. Но, ова е, така што Светото Писмо бидат исполнети.

14.50

Сите Го оставија и се разбегаа.

14,51

Еден млад човек по Него, има платно на телото. Го зеде;

14,52

но тој замина на платно, и побегнал од нив гола.

14,53

Тие доведоа Исуса при првосвештеникот, се собраа сите првосвештеници и старешини и книжници.

14,54

Петар Го следеше далеку во внатрешноста на двор на првосвештеникот е; седна со слугите и се грееше на огнот.

14,55

Првосвештениците и целиот Синедрион бараа сведоштво против Исуса, за да Го убијат, и не најдоа;

14,56

За многу роди лажни сведоци против него, но нивните сведок не се согласија заедно.

14,57

Некои станаа и му роди лажни сведоци против него, велејќи:

14,58

Слушнавме му кажам, јас ќе го уништи овој храм направени со раце, и за три дена ќе се изгради еден кој не ќе биде направено од човечка рака.

14,59

Дури и во овој момент нивното сведочење не се согласуваат.

14,60

Тогаш првосвештеникот стана во своите редови, и праша Исус, велејќи одговарате ти ништо? Што прават овие сведок против Тебе?

14,61

Исус го одржа својот мир, и ништо не одговараше. Првосвештеникот го праша, велејќи: Ти ли си Христос, Синот на Благословениот?

14,62

Исус одговори: Јас сум. И ќе Го видат Синот Човечки како седи оддесно на силата и како иде на облаците на небото.

14,63

Тогаш првосвештеникот ја раскина својата облека и рече: Што понатаму треба да имаме на сведоците?

14.64

Сте слушнале за богохулство. Што мислите? Сите го осуди, како што заслужува смрт.

14,65

И некои почнаа да плукаат на Него, и да се покрие лицето и го тепале со тупаници, велејќи: Проречи! И слугите го сторија тоа со давање на него удари.

14,66

Додека Петар подолу во дворот, дојде една од слугинките на првосвештеникот.

14,67

И при гледањето Петар се грее, таа погледна во него и рече: Ти беше со Исуса од Назарет.

14,68

Тој одрече, велејќи: Јас не знам, јас не ги разбирам што мислиш.Тогаш тој излегол во ходникот. И членови на екипажот петел.

14,69

Слугинката го виде и почна повторно да се каже за оние кои се присутни: Ова е еден од оние луѓе. И тој пак одрече.

14,70

Набргу потоа, оние кои стоеја таму, рече еднаш на Петар: Навистина Ти си еден од оние луѓе, ти си Галилеец.

14,71

Тогаш тој почна да се колне и да се заколнам, не знам човекот што се зборува за.

14.72

Веднаш, по втор пат на екипажот петел. И Петар се сети на зборот дека Исус му рече: Пред петел врана двапати, ти ќе се одречеш од Мене трипати. И на размислување, тој плачеше.

Означи 15

15,1

Во утринските часови првосвештениците одржа консултации со старешините и книжниците и целиот совет. Врзани Исус, Го поведоа, и го предаде на Пилат.

15,2

Пилат Го праша: Ти ли си Царот на Евреите? Исус одговори: Ти зборуваш.

15,3

Првосвештениците неколку обвиненија против него.

15,4

Пилат Го праша повторно, велејќи одговарате ти ништо? Погледнете како многу работи што сведочат против Тебе.

15,5

Но Исус повеќе не одговори, така што Пилат се зачуди.

15,6

На секој празник го издаде еден затвореник, кого што сакате.

15,7

Имаше еден човек по име Варава во затвор заедно со неговите соучесници за убиството што го извршил во текот на востанието.

15,8

И многуте плаче на глас, почнал да побара она што тој го направил при нив.

15,9

Пилат им одговори: Дали го пуштам да ви царот на Евреите?

15.10

За тој знаеше дека поради завист што првосвештениците се породиле.

15.11

Но првосвештениците се пресели на луѓе, дека Пилат, а се ослободи Варава.

15.12

Пилат одговори и им рече: Што ќе се вие ​​тогаш тоа ќе го направам при него кого го нарекуваат крал на Евреите?

15.13

Тие повторно извика, Распни Го!

15.14

Пилат им рече, она што зло сторил? И извикаа повеќе: Распнете!

15.15

Пилат, сакајќи да ги задоволи толпата, објавен Варава за нив; и откако scourged Исус, Го предаде да биде распнат него.

15,16

И војниците го одведоа во рамките на судот, така да се каже, во салата, и заедно со целиот бенд.

15.17

Тие го облекол со виолетова, и го стави на главата круна од трње кои беа карираните.

15.18

Потоа почнаа да му се поздравуваат: Здраво, Царот на Евреите!

15.19

Тие удри со главата со трска и плукаа на Него, и се поклони на колена Му се поклонија.

15.20

Откако тие го исмеаја, тие му го одзеде на виолетова и стави својата облека, и Го поведоа да Го распнат.

15,21

Тие го принуди да го носат на Исус премине минувач доаѓаат од земјата, Симон на Cyrene, татко на Александар и Руф,

15,22

и го поведоа на местото наречено Голгота, што значи Место на черепот.

15.23

Тие му дадоа да пие вино се мешаа со смирна, но тој не го земе.

15,24

Го распнаа, а се разделија Неговата облека, кастинг многу да се одлучи што секој треба да ги преземат.

15.25

Тоа беше третиот час, и Го распнаа.

15,26

Натписот укажува на предметот на обвинението против него гласи: царот на Евреите.

15,27

Со него се распне двајца разбојници, едниот на десната, а другиот на неговата лева страна.

15,28

Така се исполни она што вели Писмото: Тој беше нумерирани со криминалците.

15,29

Донесени од страна на злогласниот него, вртејќи со своите глави и велејќи: Еј! Ти, кој уништи храмот и да се изгради за три дена,

15.30

спаси себе си, и слезе од крстот!

15.31

Првосвештениците, со книжниците, им се потсмеваа, велејќи: Другите ги спаси, тој не може да се спаси!

15,32

Нека Христос Царот на Израел слезе сега од крстот, да видиме и ние мислевме! Оние кои беа распнати со Него него навредливо го критикувал.

15,33

Шестиот час дојде, настана темнина по целата земја до деветтиот час.

15,34

А во деветтиот час Исус извика со силен глас, Елои, Елои, Лама sabachthani? што значи, Боже Мој, Боже Мој, зошто си Ме оставил?

15.35

Некои од оние кои беа таму го чу тоа, рече: Ете, тој го нарекува Илија.

15,36

А еден од нив отрча и исполнет сунѓер со оцет, и со трска, и му даде да пие, велејќи, а камоли, да видиме дали ќе дојде Илија да го симне.

15,37

Но, Исус извика со силен крик и дишев.

15,38

На завесата во Храмот се расцепи на два од врвот до дното.

15,39

Стотникот, кој стоеше со кои се соочува него, виде дека истече на овој начин, рече: Навистина овој човек беше Божјиот Син.

15.40

Имаше и жени гледа од далеку. Меѓу нив беа: Марија Магдалена, Марија, мајката на Жак помалку и на Јосиф, и Саломија;

15,41

кој го следи и кога беше во Галилеја, и многу други, кои дојдоа со Него во Ерусалим.

15,42

Вечерта дојде, затоа што тоа беше подготовка, така да се каже, на денот пред саботата –

15,43

Јосиф од Ариматеја, чесен советник, кој и самиот го чекаше Божјото Царство. Тој смело при Пилата и посакуваше телото на Исус.

15,44

Пилат се зачуди дека толку бргу тој е мртов; го стотникот и го праша дали е одамна е мртво.

15.45

Ако се стотникот, му го даде телото на Јосиф.

15,46

И тој купи ленено платно, зеде Исус симне од крстот, го завитка во платно и го положи во гробот намалување од карпа. Тогаш тој навива камен од вратата на гробот.

15,47

Марија Магдалена и Марија, мајката на Јосиф виде каде што беше положен.

Марко 16

16,1

А кога мина саботата, Марија Магдалена, Марија, мајката на Жак, и Саломија купија мириси, за да дојдат и да го помажат.

16,2

На првиот ден на седмицата, дојдоа на гробот, во утринските часови, кога сонцето штотуку порасна.

16,3

А тие рекоа меѓу себе: Кој ќе ни се тркалаат тргнаа каменот од вратата на гробот?

16,4

И да барате, видоа дека каменот, кој беше многу голем, беше валани далеку.

16,5

И влегувањето во гробот, видоа еден млад човек седи од десната облечен во бела облека, и тие беа воодушевени.

16,6

Тој им рече: Не се вознемирен; барате Исус од Назарет, кој беше распнат; тој воскресна, тој не е тука; овде местото каде што Го положија.

16,7

Но оди, рекол на Своите ученици и Петар кои тој оди пред вас во Галилеја; таму ќе Го видите, како што ви реков.

16,8

И тие излегоа и побегнаа од гробот. Страв и чудење имал; и тие не рече ништо за никого, затоа што тие се плашеле.

16,9

Исус воскресна рано во првиот ден на седмицата, тој прв пат се појави на Марија Магдалена, од која тој го дадат седум демони.

16.10

Таа отиде и им рече на оние што беа со него, како што плачеше и плачеше.

16.11

Кога го чуја дека е жив и таа го видел, тие disbelieved.

16.12

После тоа тој се појави во уште една форма на две од нив, кои беа на пат да оди во земјата.

16,13

Тие се вратија и му рече на другите, кои веруваат нив не.

16,14

Потоа тој се појави кон единаесет што седеа на трпезата; и да ги upbraided со неверието и цврстина на срцето, бидејќи тие не веруваат дека оние кои го виделе воскреснатиот.

16.15

Тогаш тој им рече:, Одете по сиот свет и проповедајте го Евангелието на секое создание.

16,16

Кој ќе поверува и се крсти, ќе биде спасен, а кој не ќе поверува, ќе биде осуден.

16,17

И ќе го придружува овие знаци оние кои веруваат: Во моето име тие ќе бесови; Ќе зборуваат нови јазици;

16.18

Тие ги преземаат змии; ако тие пијат смртоносен работа, тоа нема да им наштети; тие треба да се постават раце на болни, а на болните ќе оздрави.

16,19

Потоа, откако Господ зборува за нив, беше земен на небото, и седна оддесно на Бога.

16.20

И тие излегоа и проповедаа насекаде. Господ да работат со нив, и потврдување на зборот со знаци следниве.

 

Господ да биде со вас во вашиот живот и во вашите срца.

Виктор

Votre commentaire

Choisissez une méthode de connexion pour poster votre commentaire:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur la façon dont les données de vos commentaires sont traitées.